СРБИЈА ТРЕБА ДА УЛАЖЕ У СРПСКУ: Наше компаније које уложе у погранични део РС могу да рачунају на подстицаје

С. Б.

22. 09. 2021. у 22:12

УЛАГАЊЕ у будуће слободне зоне у пограничном подручју између Србије и Републике Српске могло би да заустави исељавање људи и пражњење ових простора. Надлежни обе земље зато позивају наше компаније да своје производне погоне подигну у некој од општина од Братунца до Бијељине, или у Требињу и њиховим житељима обезбеде плату. Заузврат могу да рачунају на подршку обе стране.

СРБИЈА ТРЕБА ДА УЛАЖЕ У СРПСКУ: Наше компаније које уложе у погранични део РС могу да рачунају на подстицаје

Архива

Конференција "Инвестициони потенцијали Републике Српске" одржана је данас у Привредној комори Србије. Окупила је представнике обе државе и 40 српских компанија.

- Наша очекивања су велика - истакао је премијер Републике Српске Радован Вишковић. - Желимо да креирамо слободне зоне од Братунца до Бијељине. Иницијатива је покренута пре више од годину дана. Управо градећи ове капацитете, обезбедићемо радна места за људе у пограничном пределу. Тако бисмо задржали људе на њиховим огњиштима и не би се померали ка већим градовима. Имаћемо конкретне договоре са одређеним компанијама. Представићемо им све бенефите које смо спремни да им пружимо. Покрајинска влада је обећала да ће привредници који долазе из Војводине имати подстицаје и њихове и Републике Српске. То смо договарали и са Владом Србије. Ти привредни субјекти ће имати пажњу институција у обе земље.

Компаније из Србије досад су у Републику Српску инвестирале више од милијарду евра. Истовремено је Србија Републици Српској најзначајнији спољнотрговински партнер.

- Вредност заједничких инфраструктурних пројеката је 800 милиона евра - истакао је министар финансија Синиша Мали. - Дефинисали смо списак заједничких послова у енергетици. Ту је и ауто-пут Београд-Сарајево, али и пут Рача-Бијељина. Инвестиције не могу без инфраструктуре. Не постоји локална самоуправа у Републици Српској у коју није стигао неки динар из Србије. Од 2014. године донирали смо 82 милиона евра. То показује степен нашег пријатељства и поверења. Србија је последњих година постала покретач целог региона. Ускоро ћемо достићи бруто домаћи производ вредан 532 милијарде евра, износ о коме смо донедавно сањали.

ПОГОДНОСТИ

КОМПАНИЈЕ из Србије могу да рачунају на значајне подстицаје у Републици Српској. Њихови закони не предвиђају плаћање пореза на дивиденде. Ко повећа зараде има повраћај од 30 до 70 одсто пореза и доприноса које би платили на то повећање. Пореске стопе су ниже него у окружењу. На плате новозапослених се најмање 12 месеци не плаћају порези и доприноси. Велике инвестиције, у договору са надлежнима, могу да обезбеде и боље услове.

ПОТПИС ЗА БРАТУНАЦ

КОМПАНИЈА "Економик" из Београда већ производи грађевинске контејнере у Сребреници. Данас су потписали уговор којим је предвиђено да покрену погон за профиле у Братунцу. И то у близини моста Братољуб, у чијој околини је слободна зона. Сам мост, после више перипетија, требало би да проради током октобра. Заинтересоване за улагања у Републику Српску су и Нафтна индустрија Србије, "Неопланта", "Галенс", "Делта" и "Цептер". Они су у среду имали састанке са надлежнима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)