КАМАТА И ДРУГИ ПУТ НА РАТЕ: Због е-фискализације мења се Закон о пореском поступку и пореској администрацији

С. Б.

22. 09. 2021. у 08:15

ЗАКОН о пореском поступку и пореској администрацији спреман је за нове измене. Предлог је недавано прошао Владу Србије и ускоро ће се наћи пред посланицима.

КАМАТА И ДРУГИ ПУТ НА РАТЕ: Због е-фискализације мења се Закон о пореском поступку и пореској администрацији

Све више иностраних фирми послује код нас / Фото АП

Главни разлог је његово усклађивање са електронском фискализацијом која ускоро почиње. Истовремено, међутим, доноси новине за дужнике који испадну из репрограма, али и за осниваче предузећа.

Један од нових чланова закона предвиђа да Пореска управа, по службеној дужности, подноси пореску пријаву о обрачунатим доприносима за обавезно социјално осигурање за оснивача и чланове породице. То ће радити када порески обвезник пропусти да је поднесе у року прописаним законом.

Нова верзија закона омогућава одлагање плаћања преостале дуговане камате и замену средства обезбеђења приликом одлагања плаћања дуга. Дужник који не испоштује репрограм, па му се поништи споразум, и даље има шансе да не плати одмах камату. Подразумева се да одмах измири најмање износ главног дуга, који је био одлаган, али и главног пореског дуга по другим основама.

- Може, у року од 30 дана од дана плаћања, поднети захтев за одлагање плаћања преостале камате - стоји у образложењу прописа. - Нема могућности отписа 50 одсто камате. Такође, на захтев пореског обвезника, коме је одобрено одлагање плаћања дугованог пореза, Пореска управа може извршити замену средства обезбеђења наплате. Услов је да је ново средство обезбеђења исте врсте и веће вредности од постојећег.

Уз могућност одлагања плаћања камате примењиваће се и порески дуг који је најпре одложен, па поништен пре ступања на снагу закона. Исто важи и за средства обезбеђења која су одобрена пре његовог ступања на снагу.

ИНТЕРЕСОВАЊЕ

НАДЛЕЖНИ уверавају да је могућност одлагања плаћања камате важна бројним пореским обвезницима. Како кажу, то је био предмет континуираног интересовања. Додатни мотив је што су се порески обвезници суочили са економским проблемима, који су настали као последица пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)