БЕЗ ДОБРИХ ПРОЈЕКАТА НЕМА НИ ПАРА: Прошле године одобрено 296, а само 155 пројеката исплаћено, на располагању 45 милиона евра

Ј. Субин

22. 09. 2021. у 10:00

СРПСКИ пољопривредници не конкуришу довољно за средства из ИПАРД фондова Европске уније.

БЕЗ ДОБРИХ ПРОЈЕКАТА НЕМА НИ ПАРА: Прошле године одобрено 296, а само 155 пројеката исплаћено, на располагању 45 милиона евра

Новости

Наша земља се опет суочава са проблемом трошења тог новца, јер нема довољно добрих и развојних пројеката. Представници ЕУ недавно су рекли да ће Србија морати да спроводи транспарентније јавне набавке. Само тако ће новац који је намењен овим подстицајима, моћи да се користи и неће остати непотрошен.

Како су европски представници појаснили, српским пољопривредницима је на располагању око 150 милиона евра за унапређење аграра. Са акредитацијама за ИПАРД наша држава је започела 2014. и 2015. године, док је прва ревизија била 2016. Представници ЕУ, међутим, објашњавају да наша земља и даље нема довољно разрађен и транспарентан начин како би ефикасно користила новац из фондова. Уз то, недостаје нам и систем за дистрибуцију тог новца.

Пољопривредници у Србији, нарочито мала газдинства и појединци, не одлучују се тако лако да конкуришу за средства из ИПАРД фондова. Многима је компликована процедура, иако последњих година у нашој земљи постоје и агенције које се баве писањем пројеката. Уз то немају свој новац да уложе.

Фото: Танјуг

До половине прошле године, ресорно министарство је расписало и спровело осам јавних позива, на које је пристигло 1.437 захтева. Одобрено је било тек 296 пројеката, а исплаћено 155, у износу од 6,8 милиона евра. Највеће интересовање је било за набавку трактора, по основу четвртог јавног позива за меру један. Пољопривредници су били заинтересовани и за куповину опреме и механизације, али и изградњу објеката.

Стручњаци ЕУ који се баве ИПАРД средствима, сматрају да је наша земља добро кренула са применом одговарајућих мера, али се често дешавало да се исплата новца обустави. Иначе, паре могу да се потроше током године када су одобрене или у наредне три године. Како су рекли, то је правило ЕУ финансија, а наша земља је већ прве године била у проблему, јер ни тад нисмо искористили све паре, па је морала неутрошена средства да врати. Ипак, изузели су нас из тог правила, па нисмо морали ништа да вратимо.

До краја годне Србија треба да потроши издвојена средства од 16 милиона евра. На то треба додати и новац од прошле године, па је српским пољопривредницима у 2021. на располагању 45 милиона евра. До сада је потрошено само седам милиона, па је очигледно да ће и ове године Србија тражити изузеће. Питање је до када ће тако моћи. Представници ЕУ истакли су да је само 10 одсто исплаћено људима који су конкурисали и то је није добро. Има много новца на располагању, а мало пројеката.

ОД ИДЕЈЕ ДО МЕХАНИЗАЦИЈЕ

ИЗ ИПАРД фондова може да се улаже у нову механизацију, објекте, сеоски туризам, органску производњу, развој сточарства... Пољопривредници морају сами да исфинансирају пројекат, на основу закона у Србији. Тек када све буде завршено могу да добију новац. Претходно пројекат мора бити одобрен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)