МИНИСТАР МАЛИ ОБЈАВИО: Доступна демо верзија система е-фактура

Novosti online

21. 09. 2021. у 17:16

МИНИСТАР финансија Синиша Мали објавио је на Инстаграм профилу да је демо верзија система е-фактура доступна, а на сајту ефактура.гов.рс могу се наћи све информације.

МИНИСТАР МАЛИ ОБЈАВИО: Доступна демо верзија система е-фактура

Фото: Министарство

Коришћење система електронских фактура ће бити бесплатно и његова примена ће донети бројне бенефите целој привреди и држави.


Можда најважнија измена и оно што доноси нови систем е-фактура, што је и био главни захтев привреде, јесте да ће привредни субјекти који су у систему пореза на додату вредност моћи да рачунају на знатно бржи поврат ПДВ-а. Наиме, уколико се улазна и излазна фактура поклопе у систему, поврат ПДВ-а ће бити у дану, а не као што је до сада рок био 45 дана. Тиме ће бити решена једна од основних замерки које се могу чути од стране привреде, када је у питању поврат ПДВ-а. Употребом система електронског фактурисања, то питање ће у потпуности бити решено.

Што се тиче рокова, Закон предвиђа фазно увођење обавезе издавања и примања електронских фактура, и ту су три датума кључна: 1. јануар 2022, 1. јул 2022. и 1. јануар 2023. године.
Прво наступа обавеза субјекта јавног сектора да прими и чува електронску фактуру, и да издаје електронске фактуре другом субјекту јавног сектора. То ће се примењивати од 1. јануара 2022. године - написао је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)