ИЗВОЗ ПРЕМАШУЈЕ "МАГИЧНУ ЦИФРУ": Недимовић - Извозимо више од пет милијарди долара

З. Г.

21. 09. 2021. у 08:45

УПРКОС суши, последицама пандемије вируса корона и другим проблемима, пољопривреда у Србији бележи добре резултате што потврђују реални показатељи према којима се може очекивати да овогодишњи извоз од аграра премаши пет милијарди долара.

ИЗВОЗ ПРЕМАШУЈЕ МАГИЧНУ ЦИФРУ: Недимовић - Извозимо више од пет милијарди долара

Фото Танјуг

То је јуче на 88. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду истакао министар Бранислав Недимовић, напомињући да се можемо надати и просечном приносу кукуруза већем од 6,3 тоне по хектару, без обзира на сушу која је овог лета угрозила многе парцеле под најраспрострањенијом домаћом житарицом.

- Кукуруза нећемо ове јесени обрати онолико колико смо се надали у мају али остварићемо сигурно од 6,3 до 6,4 тоне по хектару. То ће бити довољно за домаће потребе, а остаће и за извоз - прецизирао је министар на сајамској конференцији "Пољопривреда на првом месту".

Нагласио је да смо у првих шест месеци остварили раст извоза у пољопривреди од око 14 процената.

- Очекујем да ћемо, без икаквих проблема прећи ту "магичну цифру" од пет милијарди долара извоза. Иако ја мислим да имамо потенцијала и за седам до осам милијарди.

Фото Танјуг

Недимовић је подсетио да је држава ове године учинила доста када је реч о подршци и помоћи произвођачима, у првом реду субвенцијама и "озбиљном контролом свега што је исплаћено" произвођачима. Повећане су премије за млеко са седам на десет динара по литру, а ускоро ће уследити и додатне олакшице када је реч о ветеринарским и другим трошковима.

У процедури је, како је додао, увођење е-аграра у Србији средином идуће године, чиме ће читав тај процес плаћања у пољопривреди бити произвођачима максимално доступан и убрзан.

КОД НАС 44.000 ЛЕГАЛНИХ СЕЗОНАЦА

У СРБИЈИ је у сезонском раду у пољопривреди легално ангажовано око 44.000 радника, захваљујући раније донетом одговарајућем закону, што је умногоме решило проблем недостатка радне снаге. - Нама фале радници не само у пољопривреди него и у другим делатностима. Имамо пример да је, због недостатка домаће радне снаге, у једном воћњаку на северу Војводине за брање јабука ангажовано 80 Узбекистанаца - навео је Недимовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)