УГОВОРИ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ: Приводи се крају реализација програма енергетске санације домаћинстава Србије

Е. Б. Талијан

21. 09. 2021. у 07:00

ПРЕЛИМИНАРНЕ ранг-листе грађана који су испунили услове да добију државне субвенције за замену столарије, фасадне изолације или уградњу енергетски ефикаснијих котлова, објавила је 21 општина и град, сазнају "Новости".

УГОВОРИ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ: Приводи се крају реализација програма енергетске санације домаћинстава Србије

Фото В. Данилов

Очекује се да ових дана почне и потписивање првих уговора. Држава обезбеђује 50 одсто средстава потребних за реализацију овог посла, а другу половину грађани.

У програму енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова, учествује 67 јединица локалне самоуправе. У Министарству енергетике наводе да је до сада 57 општина и градова расписало јавни позив за грађане, а готово сви ће то учинити до краја ове недеље. Јединице локалних самоуправа које су завршиле конкурс за домаћинства, објавиле су листе оних грађана који су испунили све услове за доделу субвенција.

- Локалне комисије за реализацију мера енергетске ефикасности тренутно су на терену ради утврђивања стања - објашњавају нам у Министарству. - У зависности од обима посла и интерних процедура, очекујемо да ће неке од јединица локалних самоуправа ових дана објавити коначне ранг-листе, и да ће почети прва потписивања уговора са грађанима.

Град Београд још није расписао ни конкурс за избор фирми које ће обављати радове. У Министарству кажу да очекују да ће то бити урађено најкасније до краја септембра. Када се заврши тај јавни позив и објави коначна ранг-листа компанија које ће изводити радове, следи расписивање конкурса за грађане.

Максимални износи који се додељују по пријави разликују се од општине до општине и зависе од мере санације за коју су намењени, али се углавном крећу од 60.000 до 120.000 динара са ПДВ. За уградњу ПВЦ столарије за стан од 50 квадрата потребно је издвојити око 100.000 динара, а половину тих трошкова покрива држава. За уградњу фасадне и кровне изолације и ефикаснијег грејног система потребно је око 300.000 динара.

НАЈБРЖЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВИ

КОНКУРСИ за пријаву грађана за замену прозора, врата, фасада и грејних система завршени су у Димитровграду, Ужицу, Новој Вароши, Рашкој, Власотинцу, Сремској Митровици, Зрењанину, Новом Бечеју, Сомбору, Шиду, Осечини, Сенти, Краљеву, Кули, Лозници, Владимирцима, Пироту, Панчеву, Оџацима, Врању и Бабушници. У овим јединицама локалне самоуправе комисије тренутно проверавају стање и прелиминарне ранг-листе, након чега ће бити објављен коначни списак грађана који добијају субвенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)