СИНИША МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Шампион лошег задуживања упорно покушава да, без иједног аргумента, критикује буквално сваки наш корак

Novosti online

20. 09. 2021. у 16:26

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали поново је реаговао на најновије саопштење, како је рекао, Ђиласовог портпарола и упосленика Душана Никезића, који по његовој оцени, по старом добром обичају само критикује, али без иједног ваљаног аргумента.

СИНИША МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Шампион лошег задуживања упорно покушава да, без иједног аргумента, критикује буквално сваки наш корак

Фото: Танјуг

- Шампион лошег задуживања Душан Никезић упорно покушава да, без иједног аргумента, критикује буквално сваки наш корак. Проблем му је што улажемо у екологију и зелене пројекте, не свиђа му се што градимо пруге и путеве... Очигледно није свестан да за брзу пругу Суботица – Хоргош-Државна граница, која је део магистралне пруге Сегедин-Баја, Србија плаћа само за свој део, дакле до државне границе. Пројекат реконструкције модернизације пруге од изузетног је значаја за обе државе, и Србију и Мађарску, а на територији наше земље налазе се две деонице: Суботица-Хоргош- Државна граница (Реске) у дужини од 26,63 километра и деоница Суботица – Државна граница (Чикерија) у дужини од 11,90 километара. Иначе, целокупан пројекат укључује надоградњу и реконструкцију постојећих деоница пруге, као и изградњу демонтираних деоница пруге у Србији и Мађарској - навео је Мали.

Како је објаснио, пројекат се финансира делом из буџета Републике Србије, а делом из кредита код ОТП банке Србија АД Нови Сад.

- Не очекујем од вас да разумете шта су пројекти од општег значаја, коју су важни за све грађане, а не само за вас и вашег послодавца Драгана Ђиласа. Ми данас градимо путеве, пруге, болнице, док сте са друге стране ви прескупим задуживање пунили сопстевне џепове. Дакле, за разлику од вас, данас радимо и градимо - истакао је он.

Напоменуо је да је јавни дуг под контролом и да ће тако и остати, за разлику од времена када су и Никезић и његов газда били у власти, када је прелазио 70 одсто БДП-а.

- Никезићу, нема потребе за измишљеним цифрама које у последње време покушаваш да сервираш, пошто оне немају везе са здравим разумом. Подаци јасно говоре, за оне који желе да читају. Према најновијим проценама, Србија ће до краја године имати на централном нивоу удео јавног дуга у БДП-у 58,4 процената. Упркос свим мерама које је држава спровела, удео јавног дуга у БДП-у остаће на нивоу испод 60 одсто, колико прописује Мастрихт - напоменуо је Мали.

Он је истакао да Србија има новца, пре свега захваљујући томе што је лоповска економска политика, која је њихов фах, остала у прошлости.

- Да, ми сада имамо новца, јер захваљујући одговорној и домаћинској економској политици успели смо да уштедимо, као и да се успешно боримо са изазовима које производи вирус корона. Тако смо само прошле и ове године издвојили око осам милијарди евра за пакете помоћи привреди и грађанима. У ваше време, чини се да би недостајало и воље, као и новца. Грађани не заборављају како је волшебно на рачунима компанија Драгана Ђиласа, док је водио престоницу, завршило 619 милиона евра, не заборављају ни како их је замајавао изградњом Пазл града или лажне реплике Теразија, реконструкцију Булевара краља Александра, изградњу Моста на Ади и сличне пројекте на којима су се узимали проценти и где се водило рачуна искључиво о заради. Не заборавља се Никезићу ни чињеница да си ти, док си био државни секретар у Министарству финансија успео да задужиш земљу по каматној стопи од 7,25 одсто. И да још једном подсетим, баш ових дана враћамо још 700 милиона долара ваше прескупе обвезнице - подсетио је Мали.

Он је нагласио да су Никезић, његов газда и остали запослени у пословној групацији ССП успели својевремено да приватизују јавне финансије, јер су паре завршиле на приватним рачунима, негде далеко, изван Србије, те да лажни алтруизам који сада покушавају да сервирају не може да их поново убаци у фотеље. 

- Грађани памте и знају да рачунају, те су у потпуности свесни да ваш рачун може једино да значи дебео минус за њих - закључио је Синиша Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)