ГРАЂАНИ БЕЗ ШАНСЕ У СПОРУ СА БАНКАРИМА: Адвокатскa коморa Србије - Покушај да се спорови преокрену у корист банкарског сектора

Б. Ца. - В. Ц. С.

18. 09. 2021. у 10:00

БАНКЕ имају право да наплаћују трошкове обраде кредита и трошкове осигурања стамбеног зајма код Националне корпорације за осигурања стамбених кредита (НКОСК).

ГРАЂАНИ БЕЗ ШАНСЕ У СПОРУ СА БАНКАРИМА: Адвокатскa коморa Србије - Покушај да се спорови преокрену у корист банкарског сектора

Фото Depositphotos

Ова одлука произлази из новог правног става Врховног касационог суда, и усвојена је на седници Грађанског одељења овог суда одржаној 16. септембра. Овим ставом допуњен је Правни став о дозвољености уговарања трошкова кредита, из 22. маја 2018, према којем су се судови до сада управљали.

Како у Удружењу за заштиту потрошача "Ефектива" кажу, овим је промењен досадашњи став ВКС по коме банкама није било дозвољена наплата обраде кредита. Из адвокатске коморе Србије (АКС) тврде за "Новости" да ће судећи по овој информацији, на хиљаде клијената који су поднели тужбе против банака - изгубити спорове.

- Банка има право на наплату трошкова и накнада банкарских услуга, па одредбу уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да банци плати трошкове кредита није ништавна под условом да је понуда банке садржала јасне и недвосмислене податке о трошковима кредита - стоји у правном ставу Врховног касационог суда.

Исто се односи и на наплату премије осигурања код НКОСК. Банке имају право да наплаћују и ове трошкове приликом одобравања кредита под условом да су у уговору јасно назначени. Иако, како стоји у информацији на сајту Суда, овај став није обавезујући, он је усмеравајући за све будуће одлуке нижестепених судова.

- Трошкови обраде кредита и његовог пуштања у течај, као и други трошкови које банка обрачунава кориснику приликом одобравања кредита или који су познати на дан обрачуна и које банка обрачунава кориснику у току реализације уговора о кредиту, могу бити исказани у процентуалном износу и наплаћују се само кроз обрачун ефективне каматне стопе - стоји у ставу ВКС. - Банка није дужна да посебно доказује структуру и висину трошкова који су обухваћени збирним износом трошкова кредита, наведеним у понуди коју је корисник кредита прихватио закључењем уговора о кредиту.

Према речима Виктора Гостиљца, председника АКС, ово је трећи покушај да се спорови које грађани воде против банака преокрену у корист банкара.

- Прво се покушало са доношењем ЗПП-а, што је акцијом адвокатуре стопирано - каже Гостиљац за "Новости". - Након тога са увођењем решења противних интересима грађана путем аутентичних тумачења Народне скупштине, што је после интервенције АКС повучено, уз признање представника власти да је то било лоше решење. И сада је улогу извршиоца воље банкарског сектора преузео највиши суд у држави, што је скандал и говори о каквој се независности судства ради. Ово је и најопаснији покушај до сада.

АДВОКАТИ ИСПРАВЉАЈУ НЕПРАВДУ?

АДВОКАТУРА ће употребити све своје ресурсе да се избори са овом неправдом - каже Гостиљац. - Уколико то доведе до ометања функционисања правосуђа и правног система, кривица неће бити до нас. Борити се правом против неправа најтежа је ствар. Позивамо ВКС на разговоре и очекујемо да се чују наши аргументи. Морамо сви бити одговорни у овој ситуацији. Нисам оптимиста и чини ми се да ће до решења доћи након велике борбе и напора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)