НОВАЦ ЗА ПРУГЕ И КАНАЛИЗАЦИЈУ: Милијарда евра обезбеђена емитовањем зелених обвезница иде у заштиту средине

Е. Р.

18. 09. 2021. у 06:21

ИНВЕСТИТОРИ су позитивно реаговали на српске зелене еврообвезнице. Према речима министра финансија Синише Малог тражња је била три пута већа од очекивања.

НОВАЦ ЗА ПРУГЕ И КАНАЛИЗАЦИЈУ: Милијарда евра обезбеђена емитовањем зелених обвезница иде у заштиту средине

Фото Ј.Ј.Баљак

Обезбеђена милијарда евра користиће се искључиво за заштиту животне средине.

Истовремено је емитована и петнаестогодишња еврообвезница, која ће бити искоришћена за враћање

Фото П. Милошевић

старих, скупљих дугова.

- Цео тим, који сам водио, је преговарао, и добили смо довољно новца да јаче и брже радимо на зеленој агенди, односно на пројектима за заштиту животне средине - рекао је Мали. - Са тим новцем градићемо железничку мрежу, канализацију, јер смо обећали да ће свако домаћинство имати прикључак, фабрике за пречишћавање отпадних вода. Искористићемо тај новац и за енергетску ефикасност, односно замену столарије, за соларне панеле. Тиме дајемо огроман сигнал целој међународној заједници да је Србија у потпуности посвећена зеленој агенди.

Петнаестогодишњим обвезницама Србија ће рефинансирати, односно исплатили стари дуг који доспева у септембру.

Приватна архива

- У септембру треба да вратимо 700 милиона долара, да ниједна следећа влада нема терет враћања тих старих, прескупих дугова - истакао је Мали. - То је разлика, јуче смо се задужили на 15 година са каматном стопом од два одсто, а они по каматној стопи од 7,25 процената. До краја године очекујемо да ћемо остварити око седам одсто раста. Са резултатом од -1 одсто на крају прошле године, ми верујемо да ћемо остварити један од три најбоља резултата у Европи. Упркос свим мерама помоћи и инвестицијама које смо имали, удео јавног дуга у БДП-у је испод 60 одсто и остаће на том прописаном нивоу до краја године.

ПРИЈАВА ЗА НЕПРИЈАВЉЕНЕ

МИНИСТАР финансија је подсетио на помоћ државе која предстоји - у среду ће сви пензионери добити по 50 евра, у новембру сви грађани по 30 евра, а у децембру додатних 20 евра сви пунолетни.

- Они који су у међувремену постали пунолетни, као и они који се нису пријавили за помоћ од 30+30 евра, имаће прилику да се пријаве у периоду од 15. до 30. новембра - рекао је Мали. - Свако обећање које смо дали испуњено је у динар и у дан, то је огромна помоћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)