МАЛИ ОДГОВОРИО РАДОСАВЉЕВИЋУ: У време док сте ви са Никезићем водили економску политику, инфлација је била двоцифрена!

Novosti online

15. 09. 2021. у 17:35

МИНИСТАР финансија Синиша Мали реаговао је данас на изјаву економисте Горана Радосављевића о стопи инфлације и висини цена и подсетио да је Народна банка Србије недвосмислено указала на факторе који опредељују инфлацију.

МАЛИ ОДГОВОРИО РАДОСАВЉЕВИЋУ: У време док сте ви са Никезићем водили економску политику, инфлација је била двоцифрена!

Фото: Танјуг

- Најважније је рећи да је то повећање изазвано глобалним факторима и да се дешава у већини земаља. Прошле године је, успед пандемије, тражња за производима била на веома ниском нивоу, тако да је очекивано да међугодишња стопа инфлације из тога разлога буде виша. То врло добро знају и тзв. економски стручњаци, али свесно игноришу ту чињеницу и упућују нам неосноване критике - истакао је министар финансија.

Он је додао да цене расту на глобалном нивоу и због тога што производња не може да испрати значајан раст тражње, који је резултат брзог опоравка економске активности након пандемије.

- Пандемија корона вируса утицала је на глобалну економију у сваком смислу, и ми смо изузетно задовољни што смо минимално осетили те последице. Раст цена, иако минималан, једна је од тих последица али најважније је истаћи да је он привремен и да ће се стабилизовати већ поцетком следеће године, када очекујемо успоравање раста цена. Са друге стране, добра вест је да су јавне финансије у потпуности стабилне и да имамо довољно новца за реалано повецање  плата и пензија, што трајно подиже животни стандард свих грађана - истакао је министар Мали.

Он је подсетио да је стопа инфлације у време бивше власти и данашњих критичара износила и преко 11%, а да је захваљујући паметној монетарној и фискалној политици држимо под контролом.

- Господине Радосалвљевићу, у време док сте ви са Душаном Никезићем, Ђиласовим портпаролом, водили економску политику, инфлација је била двоцифрена и износила је више од 11%. Занимљиво је како сви сада наводно заборављају ту високу инфлацију која није била вођена глобалним факторима и пандемијом, већ неодговорном монетарном политиком. Пре пандемије, Србија је бележила ниску и стабилну инфлацију од око 2% годишње. То је створило предвидив и повољни пословни амбијент за инвестиције и запосљавање. Веома брзо ћемо се вратити управо на те стопе и грађани не треба да брину због малициозних изјава критичара власти. Њихов циљ није бољи квалитет живота грађана, већ фотеља из које ће моћи лако да пуне своје џепове - закључио је министар финансија Синиша Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)