МАЛИ СЕ САСТАО СА ШАРЛОТОМ РУХ: Министар разговарао са регионалном директорком ЕБРД-а

Novosti online

14. 09. 2021. у 12:34

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали разговарао је данас са регионалном директорком Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Централну и Југоисточну Европу Шарлотом Рух о пројектима који се реализују у Србији уз подршку те финансијске институције, као и о макроекономским резултатима наше земље.

МАЛИ СЕ САСТАО СА ШАРЛОТОМ РУХ: Министар разговарао са регионалном директорком ЕБРД-а

Фото: Министарство

Министар Синиша Мали је рекао да пројекти који се реализују у сарадњи са ЕБРД-ом теку по плану, и да је Србија веома посвећена њиховој реализацији.

На састанку је истакнут значај такозване „зелене агенде“ којој је наша земља у потпуности посвећена и бенефити које она доноси целом друштву, а било је речи о пројектима попут Пројекта даљинског грејања у Крагујевцу, пројекта за регионалне депоније, пројекта за паметна бројила, који се реализују у сарадњи са ЕБРД-ом.
На састанку је било речи и о новој стратегији развоја тржишта капитала, на којој ради Министарство финансија.
Говорећи о економским резултатима које је Република Србија постигла у претходном периоду, министар финансија је рекао да ове године очекујемо привредни раст од 6,5 одсто, и то према конзервативним проценама, и подсетио да је Србија у прошлој, пандемијској години, имала пад од тек један одсто, што је један од најбољих резултата у Европи.
Синиша Мали је рекао и да је јавни дуг на нивоу од 55,5 одсто, да је стопа незапослености под контролом, и да је Република Србија имала три пакета помоћи и подршке привреди и грађанима Србије, вредна око осам милијарди евра, а која су значајно помогла привреду, сачувала радна места и животни стандард грађана Србије.
Говорећи о капиталним инвестицијама у Србији, министар финансија је рекао да оне чине 7,2 одсто БДП-а ове године, те да ће у Србији до краја године бити у изградњи 10 ауто-путева и брзих саобраћајница.
Он је истакао и да су изграђене и отворене три ковид болнице у Србији, као и да је постављен камен темељац за изградњу фабрике вакцина.
Синиша Мали је истакао и значај посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Републици Србији.
Представници ЕБРД-а су, између осталог, похвалили економске успехе Србије и истакли да имају одличну сарадњу са Министарством финансија.
Састанку су испред ЕБРД-а присуствовали и регионални директор за Западни Балкан Матео Коланђели и регионална директорка за Централну и Југоисточну Европу за сектор Одрживе инфраструктуре Нандита Паршад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)