УПОСЛИЛИ 71.000 НАШИХ РАДНИКА: Њихове фирме су присутне у свим секторима

Е. Б. Т.

14. 09. 2021. у 08:37

НЕМАЧКА је један од најважнијих економских партнера Србије у свим секторима привреде.

УПОСЛИЛИ 71.000 НАШИХ РАДНИКА: Њихове фирме су присутне у свим секторима

Фото: Танјуг

У њихових 600 компанија које раде у нашој земљи тренутно је запослена 71.000 људи. Тај број је индиректно и већи ако се узме у обзир и мрежа добављача.

Према евиденцији Министарства финансија, више од 11.000 привредника у Србији послује са немачким партнерима. Спољнотрговинска размена је лане премашила пет милијарди евра, а очекује се да ће ове године достићи вредност од шест милијарди.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истиче да у последњих 10 година највећи број инвестиционих пројеката долази од немачких фирми:

Фото ВН

- Имао сам прилику да боравим на једном скупу 2014. године, где је Ангела Меркел окупила важне компаније из Немачке и њена главна порука је била - улажите у Србију. Од тада до данас имамо готово две милијарде евра немачких инвестиција. Очекује се нови талас њихових улагања. Огромно је интересовање инвеститора и разговара се о пројектима у области иновативне индустрије и здравства.

Њихове фирме су, како наводи, присутне у свим областима, а посебно у аутомобилској индустрији. Компаније које су уложиле у овај сектор отварају нове развојне центре и производне погоне и запошљавају високо стручне домаће кадрове.

- Пре десетак, петнаест година дошле су у Србију са веома једноставним производима да би, након што су виделе шта могу овде да постигну и какве инжењере имамо, почеле у нашој земљи да раде и на високотехнолошким решењима - објаснио је председник ПКС-а.

Фабрике ауто-делова, попут ZTF и Continentalа, која је отворила и развојни центар у Новом Саду, спадају у добре примере успешног улагања. Чадеж наглашава да у земљама у којима ZTF инвестира може да се препозна будућност индустрије. Међу водећим улагачима су и "Штада", "Леони", "Метро", "Хенкел", "Сименс", "Бош".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)