ПРВИ УГОВОРИ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ: Ускоро стиже и финансијска подршка за соларне панеле

Е. Б. Т.

14. 09. 2021. у 08:33

ПРВИ уговори са грађанима који су конкурисали за државне субвенције за замену столарије биће потписани крајем следеће недеље, најављују из Министарства енергетике.

ПРВИ УГОВОРИ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ: Ускоро стиже и финансијска подршка за соларне панеле

Фото: Depositphotos

- Укупно су 52 јединице локалне самоуправе расписале позиве за домаћинства, а до среде ће то учинити и преосталих 15 - каже Милан Мацура, помоћник министарке. - Због лоше изолације и дотрајале столарије ми практично бацимо кроз прозор годишњу производњу једне термоелектране у Србији.

Држава субвенционише и уградњу соларних панела, а јавни позив за градове и општине који ће учествовати у реализацији овог пројекта расписан је 3. септембра и траје до 1. октобра. Говорећи о уштедама, он истиче да грађани могу да очекују драстично смањење рачуна за утрошену струју.

Замена прозора за топлију зиму / Фото В. Данилов

- Просечна потрошња по домаћинству у Србији је око 400 киловата - наводи Мацура. - Ако уграде соларни панел снаге пет киловата, који производи око 430 киловат-сати, то значи да ће плаћати само фиксни део, негде око 700 динара месечно. Такав соларни панел кошта отприлике 4.000 евра, пола те суме даје држава, што значи да се инвестиција од 2.000 исплати за шест до седам година, а радни век соларних панела је и до 25 година.

Како наводи процедура и за ове субвенције је иста као што је била у случају замене столарије. Када се заврши конкурс за јединице локалне самоуправе, оне ће расписати два јавна позива - за компаније које ће уграђивати панеле и за грађане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)