ОВО ЈЕ НАЈСКУПЉИ ДУГ У СРБИЈИ: Каква је разлика између дозвољеног и недозвољеног минуса и када их треба користити?

Novosti online

12. 09. 2021. у 00:06

АКО почетком године искористите цео износ дозвољеног минуса од 50.000 динара и не враћате овај дуг, уз годишњу камату која је у просеку око 30 одсто, за годину дана ћете банци платити 15.000 динара само за камату.

ОВО ЈЕ НАЈСКУПЉИ ДУГ У СРБИЈИ: Каква је разлика између дозвољеног и недозвољеног минуса и када их треба користити?

Илустрација / Фото Depositphotos

Ово је један од примера због којих банкарски клијенти који имају искуства са дозвољеним прекорачењем по текућем рачуну кажу да је један од највећих проблема то што је јако тешко изаћи из зачараног круга. Тачније, када једном искористите минус, треба вам много времена да вратите позајмицу и тако зауставите камату која тече сваког месеца.

Иначе, дозвољено прекорачење по текућем рачуну, популарни минус, најскупљи је вид позајмице од банке. Истовремено је и међу најчешће коришћеним, а један од разлога је што за ову врсту услуге није потребно превише папирологије и одобрава се веома брзо, а банкарским корисницима делује као новац који је увек надохват руке. Мало људи истовремено размишља и колико их тај луксуз кошта.

Економски стручњаци, па и Народна банка Србије, саветују да се дозвољени минус користи само у крајњој нужди и на што краћи рок. На пример, ако уђете у минус од 10.000 динара за неку неодложну куповину или инвестицију, али имате редовне приходе, водите рачуна и отплатите га за 6 месеци, та позајмица ће вас укупно коштати 1.500 динара. То можда и није тако много, ако вам је ова услуга омогућила да брзо решите проблем који нисте могли на други начин.

Како објашњавају у НБС, у случају дозвољеног прекорачења банка на основу уговора о дозвољеном прекорачењу рачуна кориснику рачуна на располагање ставља уговорени износ новчаних средстава, док недозвољено прекорачење представља износ средстава која корисник рачуна користи мимо уговорног односа с банком.

Илустрација / Фото Depositphotos

Самим уговором одређује се, између осталог, највиши износ новчаних средстава који корисник може користити, као и каматна стопа која ће се применити на износ прекорачења, наводе из централне банке.

Ко прекорачи дозвољени минус у нашим банкама, силази у недозвољени, а у овој црвеној зони тренутно се налази 237.082 рачуна. Камате које за то следују иду и до 50,57 одсто. У просеку, "казна" за недозвољени минус од 23 банке на нашем тржишту износи 28,55 процената.


Шта чинити?

Користите дозвољени минус само када вам је то заиста неопходно, односно никад га не схватајте као дугорочни вид кредитирања - он служи премошћавању краткотрајног недостатка новца и што дуже будете у минусу, то ће вам дуг више расти и биће вам теже да га на крају измирите.

Износ дозвољене позајмице зависи од просека примања, а већина банака рачуна просек у последња три или шест месеци, мада одобрени минус може да буде и већи. Камата на дозвољени минус зарачунава се само на износ који клијент користи, и то за број дана колико је неко провео у дозвољеном минусу.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)