ПАЛМА: Што пре донети закон о произвођачима и заштити домаће произвођаче

Novosti online

07. 09. 2021. у 13:48

СКУПШТИНА Србије мора што пре да донесе Закон о произвођачима, јер без произвођача нема ни потрошача, рекао је данас председник и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма, говорећи у парламенту о предлогу Закона о заштити потрошача.

ПАЛМА: Што пре донети закон о произвођачима и заштити домаће произвођаче

Фото П. Милошевић

- Ми данас због Споразума о стабилизацији и придруживању, који је бивша власт потписала још 2008. године, имамо ситуацију да неке државе извозе у Србију шта год хоће и колико хоће и праве конкуренцију домаћем произвођачу. Због тога наши пољопривредни произвођачи имају велику разлику у цени, од њихове произвођачке цене, до оне у маркетима и касапницама.

- Даље, ко штити пољопривредног прозивођача када је у питању нека семенска јединица, када произвођач не добије квалитет који пише на кеси или џаку тог семенског произвођача. Ми из Јединствене Србије сматрамо да морамо да чувамо и штитимо село. У Европској унији не могу да производе шта хоће и колико хоће јер постоје квоте. Ако Европска унија на тај начин регулише производњу и тржиште, онда то може и Србија, на начин да великим маркетима кажемо да на полицима мора бити толико и толико процената домаће робе, а не као данас да је 80 посто робе из увоза. Ако може Европска унија, зашто ми то не можемо у нашој земљи. Исто тако да штитимо све остале домаће произвођаче, не само пољопривредне - навео је Марковић.

- Ко је у трговини потрошач, када имате два трговца, па један купује од произвођача и прода другом трговцу? Зато морамо да донесемо Закон о произвођачима, ми морамо да видимо како да заштитимо нас. Држава Србија, председник Србије и Влада Србије су учинили да Србија данас више не зависи ни од кога него сама од себе. Међу најбољима смо у свету по расту БДП-а, а динар је стабилан већ 10 година, што даје економску сигурност и стабилност и зато сматрам да су се сада, под овим државним руководством, стекли услови и за Закон о произвођачима, односно Закон о зашитити домаћих произвођача - рекао је председник Јединствене Србије.

Вакцинација је приоритет свих приоритета

- Држава Србија је пре свих, па чак и пре најмоћније европске силе Немачке обезбедила за своје грађане четири врсте вакцина, али ми данас имамо тек 50 и нешто одсто вакцинисаних. И то је тема свих тема и приоритет свих приоритета. Само вакцинацијом можемо да заштитимо здравље наших људи, наше породице, привреду и произвођаче и потрошаче. Свако од нас сваког дана и где год да се нађе мора да каже "вакцинација, вакцинација и вакцинација".

- И то што ће да кажу они издајници Драган Ђилас, Вук Јеремић и Ђиласова радница Мариника Тепић и њихових 20 до 30 људи, баш нас брига за то. Живот нема цену. Шта вреди што је држава набавила вакцине, направила клиничке центре, адаптирала болнице, домове здравља и обезбедила све као мало која држава на свету, ако један број грађана неће да се вакцинише. И сви ми, нас 250 посланика, када нису седнице парламента, петком, суботом и недељом треба да идемо по целој Србији са само једном поруком "вакцинишите се људи" и да замолимо оне који нису вакцинисани да се вакцинишу. Ми смо народни посланици. Само име нам говори шта треба да радимо и да се бавимо свим животним темама. Сви народни посланици морају да буду вакцинисани. Ја се залажем и да у угоститељске објекте могу да уђу само вакцинисани и нека се љуте они што слушају - закључио је Марковић.

БОНУС ВИДЕО - ВУЧИЋ КОД ЧОРТАНОВАЦА: Председник на церемонији спајања железничког колосека

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)