СТАРТАПОВИ ИЗ СРБИЈЕ ПРВИ ПУТ НА " GITEX FUTRE STARS" У ДУБАИЈУ: Учествује више од 350 највећих стручњака

Новости онлајн

04. 09. 2021. у 10:39

ВЛАДА Републике Србије, у склопу ширег представљања Србије на престижној Светској изложби "Expo 2020 Dubai", први пут ће представити изабране стартапове из наше земље на GITEX Future Stars 2021 – највећем догађају посвећеном развоју стартапова у региону Блиског Истока, Северне Африке и Јужне Азије, који се од 17. до 20. октобра одржава у Дубаију.

СТАРТАПОВИ ИЗ СРБИЈЕ ПРВИ ПУТ НА  GITEX FUTRE STARS У ДУБАИЈУ: Учествује више од 350 највећих стручњака

ФОТО: Gitex Future Stars

Програмски садржај укључује бројне конференције и догађаје који ће окупити више од 350 највећих стручњака са којима ће представници стартапова имати прилике да развијају своје вештине и уче од најбољих.

Сви стартапи имају могућност да се пријаве и за „Супернова изазов“, где ће најбољи бити награђен са чак 200.000 долара.

Цео наступ Србије на GIТЕX-у биће под брендом Србија ствара технологије / Seriba creates tech, а логистичку подршку стартаповима пружа Привредна комора Србије.

- Имајући у виду да на овом глобалном догађају своје ућешће већ традиционално потврђују највеће светске ИТ компаније, инвестициони фондови и инвеститори, као и да организатори најављују окупљање више од 750 стартапова из 75 држава који ће се представити пред 400 ВЦ фондова и инвеститора из више од 30 земаља, наступ српских компанија на ГФС и ГИТЕX-у сматрамо инвестицијом у развој домаће стартап сцене - истиче Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије и заменица Генералне комесарке Србије за Еxpо Дубаи 2020.

- Влада Републике Србије посвећено ради на развоју стартап екосистема, јер сматрамо да Србија, са својим талентованим и иновативним компанијама и појединцима има много тога да понуди свету, као и да промоцијом иновација, учествује у решавању глобалних изазова човечанства. “GITEX Future Stars“ је изузетна прилика за перспективне стартапове из Србије да искористе озбиљне пословне прилике на великом тржишту. Кроз упознавање са другим оснивачима компанија, потенцијалним инвеститорима и најутицајнијим стручњацима из целог света у овој области, сигурна сам да ће Србији донети нове идеје и инвестиције, а себи обезбедити контакте од кључне важности за даљи развој свог стартапа - истиче Илић.

На основу јавног позива за стартапове из Србије, апликације су оцењиване коришћењем прецизне методологије како би се објективно одабрали најбољи представници из наше земље, узимајући у обзир квалитет идеје, степен развоја компаније, спремност тима и прилагођеност тржишту.

Петочлани жири био је сачињен од угледних стручњака из инвестиционих фондова региона Блиског Истока, Инвестиционог фонда компаније Телеком, Иницијативе „Дигитална Србија“, Института за вештачку интелигенцију, Привредне коморе Србије и Кабинета председнице Владе Републике Србије. 

Домаће компаније које ће представљајти Србију на GITEX Future stars су: „Joberty Technologies”, “Kredium”, “White Lemur”, “Stock Studio”, “VizLore Digital Asset Management” i “Deep Blue Sea Studio”.

Одбране компаније долазе из области друштвених мрежа, FinTech-a, вештачке интелигенције, заштите животне средине и корпоративног софтвера.

GITEX FUTURE STARS 2021 ће ове године посебно бити посећен, јер се одржава током трајања Светске изложбе - Еxро 2020 Дубаи, под слоганом: "Повезивање умова, стварање будућности" (Connecting minds, creating the future).

Централни догађаји који се односе на представљање наше земље, биће организовани у националном павиљону Србије, површине од 2.000 квадратних метара, који ће се налазити у тематској целини "мобилност" (Mobility).

Тема наступа Републике Србије на Светској изложби је "Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, креирамо будућност" ("Serbia Creates Ideas - Inspired by the past, shaping the future").

Национални павиљон Србије је осмишљен као својеврсна временска капсула која повезује заоставштину винчанске културе са дигитално напредном, савременом Србијом, са циљем представљања иновација, технолошких и научних успеха, пословних и инвестиционих  прилика. 

Павиљон ће бити у потпуности дигитализован и пружиће могућност виртуелног путовања како кроз различите реалности, различите временске периоде тако и кроз различите просторе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)