КОРАК ПО КОРАК: Како да после смрти пензионера, члана породице, задржите право на пензију - Код судије са потврдом из Фонда ПИО

ВН

02. 09. 2021. у 18:33

КАДА обавештење о смрти пензионера ПИО фонд не прими благовремено често се деси да чланови породице изгубе право на пензију у случају када је преминули био пензионер.

КОРАК ПО КОРАК: Како да после смрти пензионера, члана породице, задржите право на пензију - Код судије са потврдом из Фонда ПИО

Фото П. Милошевић

О смрти Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање добија информацију посредством е-управе од надлежних матичних служби које ту чињеницу региструју у матичним књигама.

КОРАК 1

ПО пријему информације о смрти, овлашћени радник Фонда обрачунава припадајући износ чека и новчане накнаде, у случају да је остварено и право на неку новчану накнаду корисника до дана смрти и проверава да ли је пензија у целости исплаћена. Односно да ли постоји неисплаћен износ који је припадао умрлом, или је можда било исплате у вишем износу од припадајућег.

КОРАК 2

У СВАКОМ случају, о смрти се обавештава пословна банка преко које се исплаћује новац, а уколико је банци упућен виши износ од припадајућег, од ње се тражи повраћај средстава. Како би чланови породице преминулог пензионера могли да наследе неисплаћен износ, потребно је да од Фонда затраже издавање потврде о припадајућим, а неисплаћеним износима пензије и новчане накнаде. Ово је и прилика за проверу да ли је Фонд обавештен о смрти.

КОРАК 3

ПОТВРДА коју издаје Фонд се затим користи пред надлежним судом или јавним бележником како би се у целости утврдила имовина умрлог која је предмет наслеђивања, као и наследни делови. Уз правоснажно решење о наслеђивању, особе која су одређена као наследници могу од фонда да затраже исплату неисплаћених износа на свој рачун, у делу који им је одређен.

КОРАК 4

ТАКО особа која је платила сахрану умрлог има могућност да поднесе захтев за накнаду погребних трошкова. Уз захтев се обавезно прилаже рачун за погребне услуге и опрему на коме је наведено име и презиме особе која је сносила трошкове, као и податак о банковном рачуну на који треба исплатити накнаду. Износ накнаде исти је за све категорије пензионера док је ранијим прописима накнада била одређена у различитим износима у зависности од категорије.

КОРАК 5

НАРАВНО, поред наведених права која се не односе на наслеђивање пензије, по смрти корисника инвалидског, односно старосног примања, чланови породице могу да остваре право и на породичну пензију, под условима уређеним Законом о пензијском и инвалидском осигурању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)