ПОВЕЋАВА СЕ НЕОПОРЕЗИВИ ДЕО ЗАРАДЕ! Завршена седница Социоекономског савета

Новости онлине

27. 08. 2021. у 15:35

- ПОВЕЋАВА се неопорезиви део зараде са 18.300 на 19.300 динара, и смањују се доприноси за ПИО фонд на терет послодавца за додатних 0.5 одсто.

ПОВЕЋАВА СЕ НЕОПОРЕЗИВИ ДЕО ЗАРАДЕ! Завршена седница Социоекономског савета

Фото: Министарство финансија Републике Србије

Ово је након састанка рекао Социоекономског савета који је одржан данас саопштио министар финансија Синиша Мали.

Министар је рекао да је ово само наставак продуктивних разговора које Министарство финансија води са представницима послодаваца и синдиката, и да је циљ тих састанака успостављање социјалног дијалога и што веће минималне зараде.

- Данас је Министарство финансија изашло са предлогом да се минимална цена рада за 2022. годину повећа за 9.4 одсто, дакле са постојећих 32.000 динара на преко 35.000 динара, тачније 35.012 динара. Дакле приближавамо се тој граници од 300 евра за минималну зараду - рекао је министар.

Министар Мали је подсетио да је 2010. године минимална зарада у нашој земљи била 15.700 динара, и да је данашњи предлог зараде који је изнело министарство дупло већи у односу на тај период.

- То је за нас веома важно, пошто показује опредељење Владе Републике Србије да се из године у годину минимална зарада повећава брже и више него што је раст нашег БДП-а. У цифрама конкретно: Ако погледамо 2017. годину, када смо завршили тај процес фискалне консолидације, ми имамо пораст минималне зараде од 52 одсто. Само за четири године 52 одсто је порасла минимална зарада, док је кумулативни раст БДП-а 17.3 одсто - истакао је Синиша Мали.

Министар је навео да је у том периоду минимална потрошачка корпа порасла за 10.3 одсто, што значи да је за последње четири године минимална зарада расла пет пута брже него минимална потрошачка корпа.

- И подржавамо, на крају крајева такав смо договор направили са синдикатима и представницима Уније послодаваца да полако али сигурно минимална зарада достигне ниво потрошачке корпе. Ево у последњих три, четири године показали смо да идемо ка томе, дакле у наредном периоду ћемо сигурно успети да достигнемо тај циљ. Враћам се опет на 2017. годину, када смо завршили фискалну консолидацију, покривеност потрошачке корпе минималном зарадом била је око 62 одсто. Ове године је покривеност 81 одсто - каже министар, и наводи да то јасно показује намере Владе Републике Србије, и поред економске кризе коју је изазвала пандемија.

Министар каже да држава наставља са политиком смањења пореског оптерећења на зараде, и рекао да је Министарство финансија данас изашло са предлогом да се неопорезиви део дохотка повећа са 18.300 динара на 19.300 динара, и да се умање доприноси за ПИО фонд на терет послодавца за 0.5 одсто. 

- То је новина у односу на разговоре током ових дана, и то нам говори да смо потпуно посвећени даљем растерећењу плата када су порези и доприноси у питању - закључио је министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)