СРБИЈА ПРАТИ СВЕТСКЕ СТАНДАРДЕ: Продаја електричних возила четири пута већа, субвенције владе значајно допринеле порасту

Е. Б. ТАЛИЈАН

27. 08. 2021. у 08:20

ЗА првих седам месеци ове године продато је 1.727 електричних и хибридних путничких возила, а лане у истом периоду, скоро 3,6 пута мање, односно 482 еко-аута.

СРБИЈА ПРАТИ СВЕТСКЕ СТАНДАРДЕ: Продаја електричних возила четири пута већа, субвенције владе значајно допринеле порасту

Фото В. Данилов

Ове податке, за наш лист, наводи Петар Живковић, из Асоцијације аутомобилских новинара Србије. У истом периоду продато је укупно 15.217 нових путничких возила, а лане 12.197, што је пораст од 24,76 одсто.

Пријем захтева за субвенционисање куповине електричних и хибридних аутомобила је прекинут до краја године, јер је буџет опредељен за ту намену искоришћен. Ово је недавно објављено на сајту Министарства заштите животне средине. Остварене субвенције за куповину еко-возила лане су износиле 30 милиона динара, а ове године је издвојено 120 милиона. Додељена помоћ државе кретала се од 250 до 5.000 евра по возилу, у зависности од врсте. Аутомобили који имају потпуно електрични погон субвенционисани су са 5.000 евра, класични хибриди са 2.500, а плаг-ин хибриди, који имају утичницу да се допуњавају током вожње са 3.500 евра. За мопеде је додељивано 200, а за мотоцикле 500 евра.

Ресорно министарство истиче да је то једна од активности Владе за смањење загађења ваздуха. Подаци о броју продатих електричних и хибридних возила, показују да је ово суфинансирање Владе Србије допринело порасту њихове продаје.

- Људи су заинтересовани за куповину еко-аутомобила, јер су субвенције биле прилично високе, а код неких модела разлика у цени између бензинца и хибридног је мала, око 2.000 евра - објашњава Живковић.

- Уложени новац се врло брзо врати, јер су за та возила сви трошкови нижи. С друге стране, купац је сигуран да ће и за неколико година тај ауто моћи да вози свуда, а и добиће више ако га буде продао.

Фото Танјуг/Ј. Пап

Он закључује да је ово субвенционисање било одлично за оне који су имали новац, посебно код аутомобила на потпуно електричан погон, где је додељивано по 5.000 евра.

Петар Живковић, Фото В. Данилов

Све више аутомобилских компанија прелази на производњу возила са електричним погоном. Први човек продаје у "Фолксвагену" Клаус Зелмер истиче да је тренутни план те компаније да из своје понуде у Европи избаци сва возила са моторима са унутрашњим сагоревањем у периоду од 2033. до 2035. године.

И "Фијат" ће до краја ове деценије, како је најавио извршни директор Оливије Франсоа, потпуно прећи на производњу електричних аутомобила. Већ је представљен модел 500 на електрични погон, који је само почетак транзиције ка нултој емисији штетних гасова.

У СРБИЈИ ОСАМ ПУЊАЧА

НА кључним тачкама главних путева у земљи инсталирано је осам пуњача за електричне аутомобиле - наводи јавно предузеће "Путеви Србије". - Пет има излазну снагу од 22 до 50 киловата, а три су ултрабрза, од 175 киловата. Предвиђени су за рад напољу на температурама од минус 30 до плус 50 степени. Сви инсталирани електропуњачи видљиви су на водећим светским апликацијама. Услуга пуњења електричних аутомобила је, како истичу, засада бесплатна, а у припреми је законска регулатива за увођење наплате за све кориснике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)