ПАМТЕ МЕЂЕ САМО ПО ЗНАМЕЊУ: Многи власници ораница, деценијама уназад, границе поседа утврђују без геометра

С. Б.

18. 08. 2021. у 11:34

ЗНАМ тачно докле нам је њива. Граница иде уз онај камен са леве и дрво јабуке, с десне стране. С колена на колено преноси се у Србији знамење чијим трагом се пружа међа поседа.

ПАМТЕ МЕЂЕ САМО ПО ЗНАМЕЊУ: Многи власници ораница, деценијама уназад, границе поседа утврђују без геометра

Омеђене њиве у Војводини

И све тако док комшија не схвати да је деценију раније на свом делу могао да посеје 20 редова кукуруза, а у последње време не може више од 18.

Омеђавање поседа геометрима је уобичајен посао. Власници земље, међутим, ретко их овим поводом ангажују. Обнова граница катастарске парцеле подразумева обнављања међних тачака парцеле, на основу података важећег премера, који је званично у евиденцији Републичког геодетског завода.

- Имамо земљу коју дајемо у аренду - објашњава Београђанка Јелена С. - Власник суседне парцеле верује да смо му ушли у посед. Човек види да не може да посеје 20 редова кукуруза, а увек је могао. Изгледа, међутим, да је комшија са друге стране за исто толико ушао у нашу парцелу. Сада морамо да ангажујемо геометра, а трошак иде на онога који је зашао у туђ посед.

Обнова границе парцеле мора да се пријави надлежној Служби за катастар непокретности. Од ње се преузимају званични подаци о одређеној катастарској парцели.

- Граница се никада не помера, баш никада. Није то проблем - уверен је геометар из "Геометар пројекта". - Проблем је што су то људи сами омеђавали. Нико не жели да плати геометра. Памте шта им је отац рекао. Ту је уз јаблан, орах, камен... Мора да изађе лиценцирани геометар и каже где је тачно граница. Код нас је два и два четири, увек. Граница је заједничка за парцеле које разграничава. Зато када се проверавају међе, морају да су присутни власници обе парцеле.

ЈЕФТИНИЈЕ БЕЗ ЛИШЋА

ЦЕНА услуге омеђавања је тешко прецизирати. Геометри кажу да зависи од више фактора. Какав је терен, каква је видљивост и наравно колика је парцела. Значајни фактор је и да ли лишће ремети видик, па је јефтиније пре него што све олиста. Просечна цена је, кажу, око 15.000 динара за посед до 30 ари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)