ЗАРАДА 70.000 ДИНАРА МЕСЕЧНО: Дневнице су добре, траже се радници - недостатак берача шљива у Србији

Novosti online

13. 08. 2021. у 13:00 >> 13:07

"ТРАЖЕ се радници за резање заседа и брање шљива у селу Чумић код Крагујевца познатом по воћарској производњи, у околини Тополе, Чачка… Стан и храна обезбеђени. Дневница до 3000 динара, што је око 70.000 динара у просеку за око месец дана рада“…

ЗАРАДА 70.000 ДИНАРА МЕСЕЧНО: Дневнице су добре, траже се радници - недостатак берача шљива у Србији

Фото Танјуг

Управо тако изгледају огласне стране ових дана, али и вапају појединих произвођача шљива који тврде да им се често дешава да сезонски радници усред бербе напусте терен, јер немају снаге да издрже темпо и сулове рада који су често тешки, због великих врућина.

Њихов највећи проблем је што не могу да нађу квалификоване раднике, а посебно резаче воћа, којих иначе нема довољно. Уз то, и пандемија им је помало помрсила конце.

Произвођач Горан Мијаиловић, некадашњи председник Удружења воћара у Чумићу, наглашава да је већ хроничан проблем то што домаћинства која се баве гајењем шљиве немају добре радничке резаче.

 - Има их, али недовољно. Када је реч о берачима њих је такође мало. Мада, ове године и није толико страшно, јер је род шљиве подбацио. Тај проблем решава се тако што нека домаћинства имају сталне раднике, али често и сви чланови породице морају да раде у воћњаку. Пошто берба траје током јула и у августу, принуђени су да узимају одморе за бербу, зову пријатеље и комшије у помоћ… - набраја Мијаиловић.

Наглашава се да дневнице нису мале, око 3.000 динара, али да се ради ударнички, од седам до 17 сати, сваког дана, осим када је црвено слово или када пада киша. У његовом крају, надомак Крагујевца, махом се гаји шљива, а у многим деловима Шумадије, овогодишњи род знатно је мањи него лане, највише се гаје чачанска лепотица и стенлејк, али те сорте нису овог лета родиле у свом пуно капацитету.

 - За трећину је смањен род у односу на 2020. До тога је дошло јер је био касни мраз, лоши временски услови. Имали смо топлу зиму, све је ркенуло, и онда је од мраза све страдало – додаје Мијаиловић.

Шумадијска шљива се више не извози толико у Русију, већ углавном у земље Европске уније, јер су и тамо воћњаци страдали од мраза. Завршава се берба чачанске лепотице, а за неколико дана берачи који имају пуне руке посла, прећи ће на сорту стенлеј.

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)