БРАНКО РАДУЈКО: Управа царина уплатила 608 милиона евра више него лане

Танјуг

12. 08. 2021. у 14:17

УПРАВА царина је за првих шест месеци ове године уплатила за 20 одсто више новца у републички буџет него у истом периоду лане, тачније уплаћено је за 608 милиона евра више, изјавио је данас за Танјуг директор Управе царина Бранко Радујко.

БРАНКО РАДУЈКО: Управа царина уплатила 608 милиона евра више него лане

Фото: Танјуг

Истиче и да је Управа царина остварила раст од девет одсто и у односу на 2019. годину, када, подсећа Радујко, није било ковида и када је промет робе и путника функционисао несметано и без ограничења.

- Тих девет одсто значи да смо у односу на 2019. наплатили за чак 35,5 милијарде динара, што је око 300 милиона евра, више у државни буџет - рекао је Радујко.

Указује да су ти резултати остварени инсистирањем на примени и поштовању закона и царинских прописа.

- Колико су важни ови подаци можемо закључити из чињенице да готово половина државног буџета се пуни из прихода који остварује Управа царина и када имате раст од 20 одсто на годишњем нивоу, можете да замислите колико то доприноси квалитету живота наших грађана - рекао је Радујко.

Када је у питању путнички саобраћај, најчешће су, додаје он, људи покушавали да прошверцују скупоцене сатове и готовину, коју људи нису пријавили.

Истиче да је по основу одузетих непријављених девиза од почетка године у државни буџет отишло око два и по милиона евра.

Поред тога, на путничком саобраћају, заплењено је и око 200 килограма дроге, 350.000 комада разних лекова, а Радујко подсећа да су цариници спречили и кријумчарење скупоцене слике Паје Јовановића.

У комерцијалном саобраћају се, додаје, бележи велики пад покушаја да се кријумчари акцизна роба - цигарете, нафта...

- У овој години било је свега неколико покушаја, имали смо неколико заплена, али ни близу по броју покушаја, нити по количинама као што је то било у претходним периодима - наводи Радујко.

Истиче да када је царина у питању нема привилегованих и дискриминисаних, већ да се ради у складу са прописима.

- Не исплате се договарања и разговарања о царини изван царине. Постоје царинске процедуре, службеници, свако ко има неки посао да обави са царином обавиће га законито, транспарентно и онако како је предвиђено свим пропсиима - каже Радујко.

Када је реч о новинама у раду Управе царина, Радујко истиче да је један од приоритета побољшање статуса запослених и модернизација и дигитализација царинске службе.

Дигитализација, објашњава, подразумева да ће Управа царина обезбедити поузданије, транспарентније и брже царинске процедуре, где ће се, каже, кретање робе и статус робе у царинским поступцима моћи видети у реалном времену и у којој је фази царински поступак.

- Не само да ћемо учинити процедуру ефикаснијом и бржом, него ћемо и свакако избећи онај фактор ризика од људске грешке - закључио је Радујко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)