ЗА КИЛО СУВЕ ШЉИВЕ - ДВА КИЛА МЕСА: Род воћа преполовљен, а откупна цена за прераду иде и до 50 динара

Ј. СУБИН

12. 08. 2021. у 10:31

ШЉИВА злата вредна! Откпна цена овог воћа прошле године је износила око 12 динара за килограм, а сада без 40 неће нико ни да преговара. Воћари кажу да ће за ракију она бити више од 40, за сушење око 50, а конзумна ће у откупу ићи и до 60 динара.

ЗА КИЛО СУВЕ ШЉИВЕ - ДВА КИЛА МЕСА: Род воћа преполовљен, а откупна цена за прераду иде и до 50 динара

Фото Танјуг

Потражња за шљивама је велика и произвођачи не памте овакву годину. Многе шљиве су подбациле, град их је уништио, али и касни мраз.

- За ракију ће шљиве бити најмање, јер ће бити много скупа - рекао нам је Горан Симић из Горњег Црњиљева код Осечине. - Има мало шљива, хладњачари и извозници дижу цену зелене и конзумне шљиве. Робе нема довољно, а сада је већ сигурно да ће цена сушене шљиве у радњи бити од 600 до 800 динара. Не памтим да је толико била, јер ми сада дајемо шљиву без коштице за 350 до 400 динара. Прерађену и осушену. Брану шљиву сада продају за 50 динара, а таква ће бити цена и оне која се користи за сушење. Нисам до сада видео да људи из Блаца долазе код нас, у ваљевски крај, да купују чачанску лепотицу. Ситуација са шљивом сада је као са купином и малином. Мало их има и висока је цена.

Према речима Симића, који има свој воћњак, али и прераду, реално би било да цена шљиве буде сваке године око 30 динара. И 25 динара за килограм би било у реду.

- Није добро што је једне године 12 динара, а следеће 50 - сматра Симић. - Мени као произвођачу одговара, јер имам 100 тона робе, али као прерађивачу - не. Овакав распон цена нама се обије о главу, јер она 10 година буде малтене џаба, а онда једне буде овако висока. За сушење и ракију, она почиње да се тресе и скупља већ од 20. августа. За конзум се сада бере и продаје. Прошле године смо имали довољно шљива за наше потребе, али ове ни приближно неће бити. Плашим се да неће бити ни за мене довољно. Годишње продам око 200 тона, а ове неће бити ни 100.

Воћари кажу да ће бити "чупаво" код откупа и да је и сада велика борба да се дође до плода. Прерађивачи брину највише, јер им треба за ракију и сушење.

- Да би се избегле несташице, једина нада је да ће људи мање куповати сушени плод због цене - говори Симић. - Када буду видели да ће килограм суве шљиве коштати као два килограма меса, очекујемо да ће мање трошити. Сува шљива без коштице ће сигурно бити око 800 динара у продавницама.

НАЈБОЉИ УКУС

СРБИЈА је на неком 32. месту у свету када је реч о производњи суве шљиве. На првом месту је Чиле.

- Нама делује да смо велики произвођачи, али нисмо - каже Симић. - Ипак, имамо најбољи укус суве шљиве на свету. Нарочито ваљевски крај, јер је из Осечине све и кренуло. Овде има више од 40 сушара и пет великих погона. Осечина је једино село у Србији када говоримо о сушарама за шљиву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)