ВУЧИЋ САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Сутра крећу разговори са радницима - биће веће плате него у Геоксу!

Ј. Стојковић

05. 08. 2021. у 14:16 >> 18:29

НАКОН што је италијанска компанија која је пословала у Врању "Геокс" покренула стечајни поступак и 1.200 радника остало без посла "рука спаса" стигла је из турске фирме "Теклас" која успешно послује у Владичином Хану, а већ од сутра радиће се интервјуи са радницима који би требало да почну да раде у новом погону у Врању.

ВУЧИЋ САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Сутра крећу разговори са радницима - биће веће плате него у Геоксу!

Фото: Ј. С.

Лепе вести саопштио је председник Србије Александар Вучић који је данас обишао "Теклас" у Владичином Хану и разговарао са пословодством ове компаније, која отвара нови погон у Врању.

Држава ће бившим радницима "Геокса" у Врању, који не буду одмах добили други посао у новој врањској фабрици "Теклас" дати на поклон једну просечну плату, која ће бити већа него просечна плата у "Геоксу" - рекао је Вучић, али оно што је важније је да је турска компанија схватила да је у питању трка с временом и спремна је да одмах почне са запошљавањем људи.

Како је рекао председник, "Теклас" већ од сутра креће да запошљава људе у Врању и за две или три недеље бити запослено 250 људи, а до марта 600 радника. "Теклас" до краја 2022. запослиће више од 1.000 људи, па ће укупно у овој компанији у Владичином Хану и Врању бити запослено 2.500 људи - рекао је Вучић.

ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈА

НЕКИ радници ће свакако морати да прођу преквалификацију, али једно је извесно да ће предност у запошљавању имати брачни парови који су радили у "Геоксу". Са друге стране, запослени у "Текласу" кажу да када су почињали и они нису много знали о послу, али да су сви у ходу учили, па верују да будући радници неће имати проблем.

Према његовим речима, просперитет у Владичином Хану од доласка компаније "Теклас" је евидентан, просечна зарада је скочила за око 80 процената, али треба још пуно да се ради. Треба решити проблеме у водноснабдевању и изградњи канализације, као и петље која би повезала цео крај са ауто-путем. А, још један од приоритета када је у питању развој је гас, који до Врања треба да стигне до краја 2022. године, рекао је Вучић. Говорећи о "Геоксу", он је открио да су Италијани све испунили из уговора и осам година исплаћивали плате и плаћали порезе.

- То је било потребно кад је Врање било у проблему, ти људи не би имали посао да није било "Геокса". Зато данас можемо да нађемо посао за те људе који нису отишли пре осам година. Стварали смо поверење, нећу да их кривим за то, Врање је вапило за инвеститором - нагласио је председник.

Он је још додао да ће држава бити срећна да помогне и домаћим инвеститорима и да ускоро долази у Врање када ће разговарати са грађанима и привредницима.

ЛИЧНА КАРТА

КОМПАНИЈА "Теклас" основана је 1971. године, када је отворена прва фабрика. Производњу у Владичином Хану покренула је 2016. године када је из стечаја купила бившу индустрију намештаја "Слога" и инвестирала 11,35 милиона евра у покретање сопствене производње са 450 радника. Две године касније, 2018. "Теклас" је израдио још једну производну халу и у фабрици сада укупно ради око 1.300 људи, а у плану је да буде запослено још 70 у новом погону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)