БРОЈНЕ КРИВИНЕ "КОРИДОРА": Државна ревизорска институција контролисала пословање домаће путарске фирме

С. Б.

05. 08. 2021. у 08:00

"КОРИДОРИ Србије" током претходне две године нису се сасвим дражали слова Закона о јавним набавкама.

БРОЈНЕ КРИВИНЕ КОРИДОРА: Државна ревизорска институција контролисала пословање домаће путарске фирме

Фото Танјуг

Државна ревизорска институција чешљала је њихово пословање у 2019. и 2020. години и утврдила да су у складу са прописима потрошили око 1,2 милијарде динара. Пропусти су откривени у случају 12 поступака укупне вредности од око 58 милиона динара.

Ревизори су "Коридорима" дали шест препорука. У обавези су да у року од 90 дана доставе одазивни извештај о отклањању утврђених неправилности и доказе о поступању по датим препорукама.

- "Коридори Србије" нису документовали да су процењене вредности код шест поступака јавних набавки у износу од 27.416.665 динара засноване на спроведеном испитивању, истраживању тржишта предмета јавне набавке које укључују проверу цене, квалитета, периода гаранције одржавања и слично - наводе ревизори.

- Друштво je код три поступка јавних набавки уговорене вредности у износу од 15.660.666 динара објавило обавештење о закљученом уговору у року дужем од пет дана од дана закључења уговора, што није у складу са Законом о јавним набавкама. Код три поступка јавних набавки процењене вредности у износу од 14.500.000 динара, Друштво није састављало конкурсну документацију у складу са Законом.

Ревизори напомињу да "Коридори" нису евидентирали и документовали све радње током извршења јавних набавки уговорене вредности од 1,13 милијарди динара. Контрола је утврдила и да су, на пример, "Коридори" у јавној набавци техничког прегледа леве траке ауто-пута Е75, у конкурсној документацији одредили додатни услов за учешће у поступку.

Захтевали су да је понуђач током претходних пет година остварио приходе од пружања услуга техничког прегледа државних путева IA реда у укупном износу од најмање 14 милиона динара, што није у складу са законом.

СПОРНЕ И ДВЕ ОДЛУКЕ

У СЛУЧАЈУ техничке контроле пројектне документације за изградњу деонице ауто-пута Ниш

- Плочник, постојале су две одлуке о покретању поступка. Прва из новембра и друга из децембра 2019. Првом одлуком је процењена вредност утврђена на пет милиона динара, а другом на 25 милиона динара, по којој је и спроведен поступак јавне набавке. Иницијално процењена вредност јавне набавке утврђена је Планом набавке за 2019, када није постојала могућност прецизног сагледавања финансијских аспеката. Измењена је процењена вредност, као и врста поступка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)