СУША "УБИЛА" РОД КУКУРУЗА: Очекивани принос ратарских култура ове године биће мањи него лане

Ј. Субин

05. 08. 2021. у 10:09

ПРОГНОЗЕ просечних приноса кукуруза и соје опадају из недеље у недељу.

СУША УБИЛА РОД  КУКУРУЗА: Очекивани принос ратарских култура ове године биће мањи него лане

Фото М. Анђела

У овом тренутку, очекује се да просечан принос кукуруза неће прећи 5,9 тона по хектару.

Кукуруз је посејан на нешто више од милион хектара. Процене су да ће род бити око шест милиона тона.

Прошле године, Србија је обарала рекорде, па смо на засејаних милион хектара имали род кукуруза од 8,1 милион тона.

- Очекивани род, од око шет милиона тона кукуруза, не угрожава домаће потребе - каже нам Сунчица Савовић, директор Удружења "Жита Србије".

- У нашој земљи, на годишњем нивоу, потрошимо око 4,7 милиона тона кукуруза. Мањи род нама само значи мањи извоз. Са сушом, нажалост, имамо проблем само ми. Осталима у региону је добро. Код свих великих произвођача, као што су Бугарска, Румунија и Мађарска, ситуација је, засад, одлична.

Стручњаци објашњавају и да је најгора ситуација са кукурузом који се налази на тлу које је више песковито. Високе температуре спречавале су и нормално опрашивање, па су велике шансе да стабљике буду без плода.

Фото АП

Када је реч о соји, процене су да је она засејана на 250.000 хектара, а да ће због суше приноси бити смањени на 2,2 тоне по хектару. То ће нам дати род, каже Савовићева, од око 550.000, док смо прошле године имали 732.000 тона соје. Рекордан род соје имали смо 2018. и 2019. године.

- Највећи део соје код нас иде за индустријску прераду, па за домаће потребе потрошимо око 500.000 тона - истиче Савовићева.

- Уз прошлогодишње залихе, за извоз ће бити око 150.000 тона.

Сунцокрета имамо на неких 215.000 хектара, а процена приноса смањена је са 3,1 на три тоне по хектару. Према речима Савовићеве, евидентно је да је суша тренутно најмање штете оставила на сунцокрету.

- Очекујемо производњу на нивоу од 645.000 тона - рекла нам је Сунчица Савовић. - Слични приноси ће бити исто као и прошле године. Жетва сунцокрета почиње за неких 10 до 15 дана. У Србији се потроши око 560.000, па би за извоз могло да буде неких 116.000 тона.

ПРЕТИ АФЛАТОКСИН

ЗБОГ дугих периода са високим температурама и без падавина у време од оплодње до бербе кукуруза постоји могућност појаве гљиве из рода aспергилуса које могу синтетисати афлатоксин, саопштила је Прогнозно извештајна служба Министарства пољопривреде. Како се наводи, у оваквим временским условима, ове гљиве могу да инфицирају клип по пољима. То се дешава због пуцања зрна услед суше, на местима оштећења, због исхране инсеката, као и отворима на зрну, који могу да буду места на којима отпада кукурузна свила. Препоручује се сузбијање инсеката регистрованим инсектицидима, али и наводњавање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)