ПОЧЕЛО ПОВЛАЧЕЊЕ СЛАДОЛЕДА СА ПЕСТИЦИДИМА: Министар објаснио колико је опасна супстанца која се у њима налази

Танјуг

04. 08. 2021. у 09:39

МИНИСТАР пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је са рафова и из магацина у Србији почело повлачење спорних сладоледа са повећаним нивоом етил оксида.

ПОЧЕЛО ПОВЛАЧЕЊЕ СЛАДОЛЕДА СА ПЕСТИЦИДИМА: Министар објаснио колико је опасна супстанца која се у њима налази

М. Анђела

Недимовић је за ТВ Прва рекао да је у питању повлачење сладоледа БОУНТY, Сницкерс и Тwиx, који су увезени из ЕУ земаља, и додао да за сада немају информацију да су њихове чоколаде спорне.

Министар је објаснио да је етил оксид супстанца која у повећаном конзумирању може да изазове проблеме и додао да би се то могло догодити уколико се поједе око 20 килограма сладоледа дневно.

Фото Н. Фифић

 

Навео је да су информацију о спроним сладоледима добили од шпанских колега, преко РАСФФ-а система, чије су чланице европске земље.

- Ко и где открије било коју неправилност, то одмах улази у систем, тако алармира све у ланцу да поступе на одговарајући начин - рекао је Недимовић.

Додао је да поједине земље, као на пример Белгија, неће да повлаче те сладоледе са тог тржишта, јер, како објашњава, толерише "плус или минус" процената неких суспстанци у храни.

- Ми то нећемо толерисати, јер имамо јасно дефинисане границе. Наш посао је да штитимо потрошаче, а то ћемо радити и у сваком будућем тренутку - рекао је Недимовић.

Нагласио је да се ти сладоледи неће наћи на тржишту, док се не отклоне недостаци.

Наиме, јуче је саопштено да је у Управи за ветерину 2. августа, у 17:38 сати, од стране система за брзо обавештавање Европске уније (РАСФФ) Министарство пољопривреде Србије добило обавештење као додатну информацију да сладолед увезен из Француске садржи стабилизатор "Лyгомме ФМ 4600/Боx25/СТД/Е800" - етил оксид изнад дозвољених граница, који је прва детектовала Шпанија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)