МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: До данас исплаћено 1.8 милијарди динара помоћи аутобуским превозницима

Танјуг

03. 08. 2021. у 14:06

УКОЛИКО ситуација са короном поново буде екстремна држава је спремна да додатно помогне аутобуске превознике, рекао је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић после разговора са представницима превозничких компанија, и додао да је у овом тренутку о томе преурањено говорити, али да ће се ситуација пратити.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: До данас исплаћено 1.8 милијарди динара помоћи аутобуским превозницима

Фото: Н. Карлић

Он је подсетио да су министарство и Влада Србије подржали аутобуске превознике током две године са око 30 милиона евра.

Навео је да су исплаћене и четири рате субвенција за 694 аутобуска превозника са мало мање од 7.000 регистрованих аутобуса, које су износиле 1,8 милијарди динара, чиме је спашено 13.000 радних места у том сектору.

- Јасно смо рекли нашим колегама аутопревозницима да ће Влада Србије увек бити уз њих и нећемо дозволити да пропадну ако се корона буде развлачила и имала и убудуће разорне ефекте. Бићемо уз њих само под једним условом да чувају своје компаније и своје запослене. Само тако заједно можемо изаћи из ове приче - рекао је Момировић.

Он је оценио да је основно да се прати даљи развој ситуације са короном.

- На жалост нико не може да претпостави како ће изгледати тржиште саобраћаја у наредним месецима. Уколико ствари буду поново екстремне, а надам се да неће, ми ћемо са адекватном помоћи изаћи. Свакако ћемо додатни вид подршке дати аутобуским превозницима. Али у овом тренутку је преурањено о томе говорити - рекао је он.

На питање какав је став министарства о мерама које превозници предлажу одговорио је да да постоје неке системске мере које је могуће променити и прилагодити.

- О томе смо сада причали. Још је рано за конкретније ствари - рекао је он.

Председник одбора групације за превоз путника у друмском саобраћају и аутобуске станице ПКС Миломир Радовановић оценио је да је састанак са министром био конструктиван те да ће се превозницима омогућити да опстанемо у свом послу.

Навео је да су присуствовали и представници седам саобраћајних фирми, те да су имали имали захтева у вези превазилажењу проблема у пословању које је време наметнуло.

- Проблеми су у задржавању радне снаге, и делу обнове возног парка - истакао је он.

Како је навео 19 месеци превозници нису отпуштали раднике, а државна помоћ им је пуно значила, јер без ње не би могли да сервисирају обавезе.

- Изразили смо неке захтеве који се тичу, краткорочних и дугорочних мера, да би наша делатност опстала, јер је реч о веома флексибилној делатности која упошљава преко 20.000 радника - рекао је он.

Истакао је значај задржавања у овој делатности професионалних возача, механичара и ауто електричара који су атрактивни за многе друге делатности.

- Проблем је нама превозницима сачувати ту радну снагу, пратити њихове захтеве и у делу корекције личних доходака. Кроз овај период нисмо смањивали зараде, него смо и повећавали, да би задржали радну снагу, да би јавни превоз остао у функцију за грађане - рекао је он.

Како је навео, кључни предлози за министарство данас су били да се повећа повраћај дела акцизе за гориво, исплата минималца за возаче и аутомеханичаре ако постоји могућност, као и да локалне самоуправе нађу средства за очување локалног јавног превоза.

Министар Момировић је састанак искористио и као прилику да превознике упозна са потенцијалима иницијативе "Отворени Балкан" која ће омогућити интерграцију региона и слободан промет робе и услуга.

- Нама је циљ потпуно слободан промет роба и људи, бржа комуникација, како би наши између осталог и аутобуски превозници нашли свој интерес, подигли своје пословање, додатно развили своје бизнисе и запослили још више људи - рекао је он.

Министру је пре шест дана позлило док је обилазио радове на деоници аутопута ка Пожеги па је имао хитну операцију слепог црева.

- Свашта може човека да задеси. И у животу и на терену. Добро се опорављам. То је сада иза мене. Желео бих да затворим ту тему. Осећам се одлично - прокоментарисао је он данас своје здравствено стање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)