НАЈВИШЕ ПЕНЗИОНЕРИМА: Држава издвојила милијарде евра за помоћ грађанима и привреди од почетка пандемије вируса корона

Ј. Субин

03. 08. 2021. у 11:58

ПЕНЗИОНЕРЕ у Србији изненадила је вест да ће у фебруару следеће године, добити додатних 20.000 динара, као поклон од државе.

НАЈВИШЕ ПЕНЗИОНЕРИМА: Држава издвојила милијарде евра за помоћ грађанима и привреди од почетка пандемије вируса корона

Фото Н. Скендерија

То, међутим, није први пут да је на њихове рачуне легла државна помоћ, од када је почела пандемија вируса корона, прошле године.

Осим новца који је био намењен свим пунолетним грађанима наше земље, пензионери су од државе у неколико наврата добијали додатне паре. Све је почело у априлу 2020. када је усвојен "Програм економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса ковид 19".

То је подразумевало исплату три минималне зараде, за више од милион запослених, одлагање пореза и доприноса на зараде за три месеца, повољне кредите преко гарантне шеме са комерцијалним банкама и преко Фонда за развој. Држава је тада дала и по 100 евра свим пунолетним грађанима који су се пријавили. Једна од првих мера била је и једнократна помоћ за пензионере од 4.000 динара. Медицински радници добили су повећање плате за 10 одсто, а у новембру 2020. им је исплаћена једнократна помоћ од 10.000 динара.

Како су нам рекли у Министарству финансија, у априлу прошле године издвојено је и 2,6 милијарди динара за пољопривреднике. У сарадњи са банкама, била је припремљена уредба, којом је приватним фирмама обезбеђена додатна ликвидност у износу од две милијарде евра и добијање повољних кредита. Једна од мера била је и смањење референтне каматне стопе са 2,25 одсто на 1,75, а затим на 1,5. Стављен је и мораторијум на отплату кредита, најпре за три месеца, а затим за још два, што је искористило чак 90 одсто задужених грађана.

- У децембру 2020. године поново је исплаћена једнократна помоћ пензионерима, у износу од по 5.000 динара - наводе у ресорном министарству. Додатну помоћ за предузећа, додељена је у августу и септембру 2020. у износу од 60 одсто минималне зараде. Продужено је и одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде. Укупан обим мера економске помоћи привреди и становништву у 2020. тиме је достигао 12,7 одсто БДП, односно 704 милијардe динара, што је око 6 милијарди евра.

Новости

Сви пунолетни грађани ове године добиће по 60 евра, односно два пута по 30. Први део су добили у мају, а други ће у новембру. Уз то, пензионери у Србији ће у септембру добити још 50 евра. Незапослени су у јуну добили 60 евра, а сви вакцинисани по 3.000 динара.

- У децембру ће бити исплаћено по 20 евра за све пунолетне грађане - најавили су у Министарству финансија. - Пружили смо и додатну помоћ и подршку Србима на Косову и Метохији, која је исплаћена у мају. Помоћ од 100 евра су добили сви Срби са Косова и Метохије, укључујући и децу, док су незапослени на Косову добили додатних 100 евра.

ТУРИЗАМ, УГОСТИТЕЉСТВО, САОБРАЋАЈ

УКУПНО је 312 градских хотелијера добило директне субвенције у износу од 350 евра по кревету и 150 евра по соби. У ту намену смо издвојили 1,2 милијарде динара, казали су у Министарству финансија.

- Још једна минимална зарада за око 72.500 запослених у угоститељству, хотелијерству, туристичким и рент-а-кар агенцијама исплаћена је у децембру 2020. године. - Ту је и секторска подршка за ауто-превознике, који добијају 600 евра по аутобусу, у периоду од шест месеци. Исплаћене су четири рате, још две ће бити исплаћене у августу и септембру. Новац су добили и самостални уметници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)