ВЕЛИКЕ ВЕСТИ ЗА СРПСКЕ ИСТРАЖИВАЧЕ: Институт за вештачку интелигенцију и компанија Contitental потписали Споразум о сарадњи

Novosti online

02. 08. 2021. у 20:54

НЕДАВНО основани Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије и једна од најуспешнијих мултинационалних компанија које послују у нашој земљи Contitental, озваничили су реализацију заједничких предстојећих активности потписивањем Споразума о научноистраживачкој и пословно-техничкој сарадњи.

ВЕЛИКЕ ВЕСТИ ЗА СРПСКЕ ИСТРАЖИВАЧЕ: Институт за вештачку интелигенцију и компанија Contitental потписали Споразум о сарадњи

Фото: Новости

Овај споразум представља први званични уговор Института са привредом и уједно први значајни корак у остварењу његове мисије да допринесе сарадњи науке и привреде и поспеши трансфер технологије у Србији.

Овај споразум потписали су др Дубравко Ћулибрк, директор Института и Саша Ћоринга, генерални директор компаније Continental Automotive Serbia у понедељак 2. августа 2021. године.

Том приликом др Ћулибрк изјавио је да је Споразум о сарадњи веома важан корак за Институт јер омогућава будућим истраживачима да од самог почетка у фокус својих истраживања ставе проблеме од великог практичног значаја.

- Веома сам задовољан што је прва активност у сарадњи са привредом нашег института управо потписивање Споразума са једном успешном интернационалном компанијом као што је Continental. Нашим истраживачима на овај начин омогућићемо да своја знања преточе у комерцијална решења што ће развијати област вештачке интелигенције, али и пружити подршку иновативним глобалним компанијама које су активне у Србији, а то су све свакако приоритети новооснованог Института. Вођени заједничком визијом, сигуран сам да ћемо унапредити област вештачке интелигенције у Србији - истакао је др Ћулибрк. 

Фото: Новости

Саша Ћоринга, генерални директор компаније Continental Automotive Serbia уочи потписивања је казао  следеће:

- У аутомобилској индустрији се последњих година све више и више користе решења из области вештачке интелигенције, посебно када је реч о аутономној вожњи. Наша визија у Continental Automotive Serbia је да диктирамо трендове  и да будемо најбољи у ономе што радимо а наши инжењери то већ jeсу. Срећни смо што започињемо сарадњу са Истраживачко – развојним институтом за вештачку интелигенцију Србије и сигурни смо да ћемо заједно бити још успешнији на међународном аутомотив тржишту.

Continental Automotive Serbia тренутно углавном развија решења за путничке аутомобиле и комерцијална возила за дивизију Vehicle Networking and Information (VNI). То обухвата широк спектар производа као што су инструмент табле, радари, камере, контролне јединице за даљинско праћење позиције и параметара возила, приступни системи засновани на приступу возилу помоћу паметних телефона или даљинског откључавања, управљачки склоп за контролу електричних система у возилу, инфраструктура web базираног сервиса, мобилне апликације и главни иновативни пројекат за високо аутономну вожњу за путничке аутомобиле и комерцијална возила. 

Тренутно више од 600 инжењера ради на развоју најиновативнијих технологија за ауто индустрију у Истраживачко развојном центру у Новом Саду. Са атрактивним пројектима из области електронских уређаја за кабину возила и системима и сензорима за аутономну вожњу, компанија је за мање од три године рада израсла у једног од највећих послодаваца у инжењерском сектору у земљи. У марту је отворила и своју прву фабрику у Новом Саду у којој ће се производити најмодернији електронски производи за унутрашњост возила као што су “head up display”, велики екрани, камере у возилу, комплексни кокпит “high performance computer”. Крајем јуна, такође у Новом Саду, Continental Automotive Serbia је почела изградњу друге фабрике која ће бити четири пута већа од недавно отворене и то ће бити прва “high tech” фабрика у Новом Саду. 

Научноистраживачка и пословно-техничка сарадња подразумеваће, између осталог, и реализацију заједничких научноистраживачких пројеката, развој производа и производних програма и заједнички рад на комерцијалним пројектима и пројектима финансираним од стране Европске заједнице.

Подсећамо да је Институт, са седиштем у Новом Саду, у марту ове године основала Влада Републике Србије на основу иницијативе из Стратегије развоја вештачке интелигенције у Републици Србији за период 2020-25. године. Такође, недавно је оформљен и Саветодавни одбор Института који чине светски препознати стручњаци из области информационо-комуникационих технологија из научног окружења и привреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)