О ЛОКАЦИЈИ ЗА НОВИ КРИВЕЉ ДО 1. СЕПТЕМБРА: Мештани села уз рудник "Србија Зиђин копер" договорили се са надлежнима да почну пресељење

С. М. Јовановић

02. 08. 2021. у 10:14

ЗБОГ ширења површинског копа рудника чији је већински власник кинески "Србија Зиђин копер", некадашњи РТБ Бор, мештани Кривеља затражили су да се преселе на другу локацију јер им нагли развој рудника увелико онемогућава да живе нормално. Мештани инсистирају на трајном решењу и пресељењу свих 400 домаћинстава на локацију на којој неће бити рударских активности.

О ЛОКАЦИЈИ ЗА НОВИ КРИВЕЉ ДО 1. СЕПТЕМБРА: Мештани села уз рудник Србија Зиђин копер договорили се са надлежнима да почну пресељење

Фото И. Митровић

Интензивни радови на рударењу стигли су до самих кућа и имања мештана који се жале не само на учестала минирања, већ и на загађење реке и ваздуха. Кажу да је крајње време да се њихов захтев изнет надлежнима још пре годину и по размотри. Због тога су на новом збору са представницима Министарства рударства, Градске управе Бор и Института за урбанизам и архитектуру тражили да се испоштују њихове жеље.

- Ово је први збор житеља Кривеља са надлежнима и сматрам да треба сагледати интересе свих страна. Наравно, нама који представљамо мештане Кривеља кроз Савет месне заједнице, најважније је да се у потпуности испоштују потребе наших мештана. Сада је битно да смо сложни - рекао је Драгослав Николић, представник Савета МЗ Кривељ.

У селу наводе да ће сви житељи бити редовно обавештавани о свим одлукама, а да ће сваки њихов предлог и сугестија бити саслушани. Договорено је да се орочи датум о потенцијалним локацијама за нови Кривељ и да то буде 1. септембар. Услов је да локације не буду место потенцијалног рударења у наредним деценијама.

Ставове Кривељана о измештању целог насеља, али и сеоског гробља, подржали су и у Министарству рударства и енергетике, али и у локалној самоуправи. Мештанима су на збору Дејан Милијановић, помоћник министарке рударства и енергетике и Александар Миликић, градоначелник Бора, поручили да "ниједан житељ села Кривељ у предстојећем поступку пресељења не сме бити оштећен на било који начин". Скупу, међутим, нису присуствовали представници кинеске компаније који су у писаном одговору навели да је њихово присуство у овом тренутку преурањено, а да ће се укључити у процес пресељења тек када буду дефинисани сви параметри.

- Ми имамо детаљан план развоја рударства компаније "Зиђин" и знамо тачно њихове планове геолошких истраживања и проширења рудника. Дакле, можете бити сигурни да тамо где буде пресељено село неће бити накнадних рударских радова - рекао је на збору у Великом Кривељу Милијановић.

Он је истакао да ће сва отворена питања са "Зиђином", која су изнели мештани Кривеља, Слатине и градског насеља Север, изнети на састанку радне групе, који се уз присуство представника министарстава редовно одржавају.

- Град Бор ће сагледати све могућности за пресељење села и инфраструктурно ћемо у потпуности припремити локацију која буде одређена као коначна. Ви треба да одлучите где желите да живите - рекао је Миликић.

ИНЦИДЕНТ

НА ЗБОРУ се десио и инцидент када је један од мештана полио водом градоначелника Бора Александра Миликића и гађао га флашицом у тренутку када је пришао Мирославу Алексићу, потпредседнику Народне странке и Драгану Марковићу, председнику борског градског одбора. Због напада на градоначелника приведен је М. К. (21), коме је одређено задржавање до 48 сати.

ЧУКАРУ ПЕКИ

ДЕЈАН Милијановић, помоћник министарке енергетике и рударства рекао је у Бору да је "Србија Зиђин копер" највећи извозник и да запошљава више од 5.700 радника:

- Отварањем новог рудника "Чукару пеки" имаће још бољу перспективу да повећава производњу, да запосли и више људи и све то уз боље услове за живот и већу заштиту животне средине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)