КУРИРИМА И ДВЕ ПРОСЕЧНЕ ПЛАТЕ: Једно од најтраженијих занимања у Србији постао - посао достављача

Б. Царановић

02. 08. 2021. у 11:23

ТРАЖЕ се возачи достављачи. Плата 70.000 динара, са вашим аутом, скутером или бициклом. Гориво плаћено."

КУРИРИМА И ДВЕ ПРОСЕЧНЕ ПЛАТЕ: Једно од најтраженијих занимања у Србији постао - посао достављача

Фото З. Јовановић

Готово да нема бандере у престоници са барем једним сличним огласом. У исто време, момци са ранчевима на бициклама, моторима, скутерима, већ месецима су уобичејна слика на улицама. И не само Београда, већ свих већих градова у Србији.

Статистике надлежних институција и портала за запошљавање потврђују да је ово занимање од почетка епидемије короне и ванредног стања у нашој земљи, доживело процват. После бума средином прошле године, не само да није спласнула јагма за овим радницима, већ посао доставе и курирских служби последњих месеци бележи експанзију. Тражња за добављачима вртоглаво расте, као и плате, које су и двоструко веће од просечних.

- Подаци Агенције за привредне регистре јасно указују да су се предузетници током 2020. највише одлучивали да покрену бизнис регистрован за претежну делатност под шифром: ресторани и покретни угоститељски објекти. У минулој години регистровано је укупно 29.810 нових фирми, а њих чак 1.786 је из области доставе хране - каже Милош Турински са интернет-портала "Послови Инфостуд". - Истраживања показују да се број оних који купују од куће, преко неке од апликација, креће око 360.000. Зато не чуди што је тражња за достављачима и куририма изузетно велика. Осим три велике компаније које траже ове раднике, много угоститељских објеката покренуло је своје службе доставе.

Како каже Турински, осим што тај посао може да се обавља као сезонски, што је већина младих искористила да заради преко лета, може да се ради и као привремен, уз уговоре на одређено веме - три, шест, или 12 месеци, али и за стално.

- Плате које се нуде заправо су повезане са количином посла, а послодавци наглашавају да могу да се зараде и две просечне плате у Србији, па чак и 200.000 динара месечно - каже Турински. - Да за достављаче има све више посла потврђују и најаве о новим инвестицијама једне од компанија која ће 450 милиона евра уложити у јачање позиције на 20 тржишта, међу којима је и Србија.

Већина достављача користи своје превозно средство, док је посао доставе, као неквалификованог занимања, у овом моменту плаћен више од многих других.

Према студији Центра за истраживање јавних политика "Паклени возачи", крајем прошле године, на три водеће платформе било је запослено око 3.000 ових радника. Београд је главно тржиште за доставу путем мобилних апликација и већина радника ради управо у престоници. Нови Сад је други по реду, са процењених 100 активних радника дневно, док све платформе присутне у Нишу заједно броје око 60 радника.

ЖЕНЕ КАО ИЗУЗЕЦИ

МЕЂУ достављачима су људи од 20 до 63 године, различитог образовања, а има и спортиста, посебно бициклиста. Жене су у овом послу изузеци.

- Већина интервјуисаних за овај посао има између 30 и 40 година - податак је студије "Паклени возачи". - Млађи чешће раде непуно радно време користећи бицикл, а средовечни свој аутомобил, са пуним радним временом. Има правника, музичара, пензионера, занатлија, туристичких радника... Већина говори енглески, а поједини и друге језике. У просеку се на овом послу задржавају шест месеци.

ПОТРЕБНО ЈЕ МНОГО ТРУДА

ДА би зарадио 200.000 динара месечно, максимум о ком се говори када је курирска плата у питању, потребно је најмање 300 сати месечно, а често и много више. Већина зарађује у просеку 100.000, а износи зависе од компаније, броја радних сати и врсте возила. Да ова зарада није лака, сведочи чињеница да су константно на саобраћајницама, без обзира на то какви су временски услови, или саобраћајни шпиц.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)