"РИО САВА" НИЈЕ ОБОЈИЛА ЈЕЗЕРО: Компанија из Јадра демантује почетак ископавања и да утиче на околину

В. Митрић

01. 08. 2021. у 22:16

ПОВОДОМ информација о наводној обојености црвеном бојом баре (језера) у месту Горње Недељице, о чему су известили неки медији, као и тврдњи да је разлог за то почетак ископавања у режији "Рио Сава експлорејшн", из ове компаније "Новостима" је саопштено да се бара (језеро) налази на приватној парцели на коју компанија не полаже права, нити обавља икаква испитивања.

РИО САВА НИЈЕ ОБОЈИЛА ЈЕЗЕРО: Компанија из Јадра демантује почетак ископавања и да утиче на околину

Фото Твитер

Компанија позива власника парцеле на којој се налази поменута водена површина да без одлагања о овој појави обавести надлежне инспекцијске органе, како би се утврдио састав и порекло изливене црвене воде. "Рио Сава" је такође веома заинтересована да од надлежних и стручних органа сазна узрок ове необичне појаве.

- У периоду од 2007. до 2018. у радијусу од око 200 метара постојало је 15 истражних бушотина које су служиле за утврђивање положаја рудног тела у лежишту Јадар. Ниједна од тих 15 бушотина није изведена као хидрогеолошка, бушотине су зацементиране од дна до површине терена, и у њима и око њих нема и не може бити никакве подземне воде која било где циркулише. Имајући у виду ове чињенице, апсолутно је немогуће да су ове бушотине узрок накупљања воде, ни њене обојености црвеном бојом - кажу у "Рио Сави".

Пројекат Јадар, како наглашавају, налази се у фази студије изводљивости, и тек након исходовања свих дозвола може да почне са изградњом рудника и свих пратећих капацитета.

- Самим тим не може бити речи да је "Рио Тинто" почео са ископавањем јер нас од тог тренутка дели минимум пет година - поручују из ове компаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)