УСКОРО РЕШЕЊЕ ЗА РАДНИКЕ "ГЕОКСА": Брнабић - Држава их неће оставити на цедилу

Танјуг

31. 07. 2021. у 13:06

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић поновила је данас да Влада Србије и председник Александар Вучић неће оставити на цедилу раднике компаније Геокс, која је најавила затварање фабрике у Врању, и навела да верује да ће Вучић ускоро изаћи с решењем тог проблема и да ће запослени имати боље плате и услове рада.

УСКОРО РЕШЕЊЕ ЗА РАДНИКЕ ГЕОКСА: Брнабић - Држава их неће оставити на цедилу

Фото: Танјуг

Брнабић је подсетила да је председник Вучић најавио да је посетити Врање око 15. септембра и да верује да ће ускоро изаћи са неким решењем, јер, како каже, ради на томе.

- Још једном јасно поручујем свим радницима у Геоксу да их ни влада ни председник Србије неће оставити на цедилу - рекла је премијерка у Београду одговарајући на питања новинара.

Упитана да ли ће држава и новом инвеститору давати субвенције, она је казала да је бивша власт преговарала са Геоксом и да је омогућила да та компанија исплаћује минималац радницима, као и да је договарала субвенције које је, каже, исплатила садашња власт.

Премијерка је навела да се систем субвенција у потпуности променио када је Вучић 2014. постао премијер и да су субвенције државе могли да добију страни и домаћи инвеститори само ако је ниво плата најмање 20 одсто већи од минималне зараде.

- Не може да дође инвеститор који ће све раднике држати на минималцу и добијати субвенције од државе. Такође, уведене су банкарске гаранције, орочене на пет година, тако да се субвенције исплаћују у траншама када инвеститор испуни обавезе - рекла је премијерка.

Када је реч о субвенцијама и подизању мининалне цене рада, премијерка је казала да је у време бивше власти минималац износио 172 евра, а да је сада 272 евра, док је просечна зарада била 366 евра, а да је прошле године достигла 511 евра, као и да се очекује да ће до краја ове године бити око 600 евра.

- То су драматичне разлике, али мислим да плате нису довољно добре због чега смо себи дали задатак да просечна буде 900 евра до 2025. године. Све нам говори да ћемо то и постићи - рекла је Брнабић.

Навела је да се са нивоа просечне плате од 366 евра не може за седам година доћи до 900 евра и да "након 10 година бахатости, разарања и губљења послова" подигне земљла за шест-седам година, већ постепено.

- Радили смо и постизали резултате које су хвалили Светска банка, ММФ, европске институције, напредовали на свим светским листама. Боримо се, али кад кренете из минуса тешко је то извући - рекла је Ана Брнабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)