МАЛИ НАЈАВИО НОВУ ПОМОЋ ЗА ГРАЂАНЕ: Ево када можемо да очекујемо новац на рачунима

Novosti online

30. 07. 2021. у 08:27

ИСПЛАТА додатне помоћи грађанима, подизање минималца, као и подршка за новорођено дете доказ су да економија добро стоји и да је држава окренута грађанима и њиховом стандарду, изјавио је министар финансија Синиша Мали, гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва.

МАЛИ НАЈАВИО НОВУ ПОМОЋ ЗА ГРАЂАНЕ: Ево када можемо да очекујемо новац на рачунима

Фото: Принтскрин

Мали је говорио о новој помоћи за грађане, о спровођењу Трећег економског пакета, као и о резултатима које је Србија остварила.

- Као што знате, у току је спровођење трећег пакета помоћи привреди и грађанима, укупне вредности од око две милијарде евра, како би се ублажиле негативне последице вируса корона. Сагледали смо ефекте помоћи. У јуну смо имали суфицит од 25 милијарди динара, што је скоро 200 милиона евра, а овог месеца очекујемо суфицит од око 35 милијарди динара, што је око 300 милиона евра. Много нам је бољи резултат, неупоредиво јача економија него што смо и ми предвидели почетком године, када смо планирали трећи пакет помоћи - рекао је Мали.
- Ове године смо исплатили три пута по 50 одсто минималне зараде, пре два дана смо по четврти пут исплатили аутопревознике. Свакоме од њих је исплаћено 600 евра по аутобусу. Сматрали смо да је секторска помоћ важна. Наредне недеље исплатићемо помоћ и самосталним радницима у култури, а 16. августа још једну пуну минималну зараду за запослене у туризму и угоститељству. Све што смо обећали, испуњавамо у дан и у динар- рекао је Мали.

Он је навео да ће свим пунолетним грађанима додатних 30 евра бити исплаћено у новембру, а да за ту врсту помоћи не треба поново да се пријављују.

- Они који су се пријавили за првих 30 евра у мају, аутоматски ће добити још једну уплату у новембру. Осим 30+30 евра, наш план је да уплатимо додатних 50 евра за наше најстарије суграђане. За ту помоћ не треба да се пријављују, јер ће она бити уплаћена као и до сада, аутоматски. Уплата се може очекивати у септембру - рекао је Мали.

Мали је истакао да је у првом кварталу планирани раст БДП-а премашен за 1,7 одсто, а да очекује да у другом кварталу тај раст неће бити испод 12 посто. Министар  је рекао да је план био 6,0 одсто раста, први кварт +1,7, а други квартал неће бити испод 12 посто раста.

- Није спорно да нам економија много боље стоји него прошле године. Хтели смо да то поделимо са грађанима, прво због оптимизма. Када грађани виде да држава је стабилна и има новца, они су више спремни да троше новац. То је веома важно, да се обрће новац. У неким развијеним економија управо је то био проблем, људи су почели више да штеде. Други разлог је сам новац. Прошле године, године короне, ми смо имали већу наплату ПДВ него 2019, и то у нето износу скоро 30 одсто, више су људи трошили - рекао је Мали.

- Мере су биле усмерене да сачувамо радна места, да нам се не затварају фабрике, да људи у доба короне живе колико толико нормално. Много веће земље нису имале толико јаке пакете помоћи. Ми смо кризу дочекали спремно, ми смо до 2019. четири године узастопно имали суфицит у буџету. Држава је помогла и грађанима и привреди, поготову приватницима, набавили смо респираторе, вакцине, лекове, саградили две ковид болнице, ускоро ће и трећа у Новом Саду. Упркос томе, задржали смо макроекономску стабилност. Да сви грађани знају, апсолутно нам је јавни дуг под контролом, удео јавног дуга у БДП је 56,2 одсто, што је далеко испод 60 одсто, што је ниво мастрихта. Када погледате јаче земље, Француску, Шпанију, Италију, Грчку, Америку, њима полако али сигурно удео јавног дуга прелази 100 - 120 одсто - каже министар.

Мали је подсетио да је и поред никада веће кризе, 2021. година започета за увећаном минималном зарадом за 6,6 одсто, увећаним пензијама за 5,9 процената и већим зарадама у јавном сектору за 5 процената.

- Сетите се јануара – харала је корона, а ми смо упркос томе донели одлуку да спроведемо мере које повећавају животни стандард грађана. То је економски важно, а и циљ државе је да се животни стандард грађана из месеца у месец повећава. То је опредељење државе, и сваки пут када постоји простор у буџету или у пројекцији наше економије, да можемо да повећавамо плате и пензије, ми ћемо то урадити - рекао је министар.

Пријава за 20 евра

- Када је нових 20 евра у питању, исплатићемо их у децембру, половином новембра отворићемо пријаве, преко Управе за трезор, кол центра, као и раније. Отварамо могућност онима који се нису пријавили за 30 плус 30 евра, да се пријаве. Отварамо могућност и онима који су постали пунолетни - каже министар. Додао је да ће новац бити исплаћен уочи нове године, те су очекивања да ће грађани ту помоћ потрошити и тако вратити у економију, а држава ће наплатити ПДВ.


О минималној заради
- Ми смо ове године кренули и са повећаном минималном зарадом. Године 2012. минимална зарада је била 15.700, сада је 32.022. Оно што сам разговарао са председником и премијерком је да сада иде изнад 35.000 динара - рекао је министар.

Повећање би било око девет процената, ако стопа раста БДП-а буде између шест и седам посто.

- То је огромно повећање јер минималац подиже просечну зараду у Србији. Већ теку разговори синдиката и послодаваца, брзо ће се укључити и влада са предлогом за ово велико повећање - рекао је Мали.

- Ово је велико повећање минималне цене рада, велика вест за све запослене, али с друге стране велики трошак за послодавце. Ми смо протекле три године из године у годину смањивали порезе и доприносе на зараду, чинећи запошљавање повољнијим. То ћемо наставити. Размишља се о неколико опција, да ли повећати неопорезиви део дохотка, или смањити или укинути неке делове који се односе на порезе и доприносе - навео је Мали.

Због здравља али и из економских развола, као би економија остала отворена и успешна, Мали је позвао грађане да се вакцинишу јер опасност од короне и даље постоји.


О исплати награда спортистима
- Свака част нашим спортистима, али сада смо шампиони и када је економија у питању. Ипак, ту смо да подржимо наш спорт, посебно учеснике Олимпијских игара. Председник Вучић је желео да их додатно мотивише, па смо увећали фонд за освојене медаље. Предвиђено је 70.000 евра за злато, а било је 45.000 евра. Првим освајачима медаље новац је већ уплаћен, док се раније на награде чекало годину, две дана - казао је Мали.

Додао је да се упркос пандемији издваја доста новца за подршку спорту.

- Завршава се мултифункционална дворана на Кошутњаку, у овом тренутку се граде три градска стадиона, а градиће се још седам. И са те стране показујемо да стојимо иза наших спортиста. Велики су успеси наших спортиста, а и држава у дан и у динар исплаћује своје обавезе. То довољно говори о снази Србије - рекао је Мали.

Фото: Принтскрин

 

О 5.000 динара за новорођенчад

На најаву исплате 5.000 динара подршке за свако новорођено дете, Мали је оценио да за то постоје економске могућности.

- То није нереално, а ми без тога не можемо - рекао је Мали.

Истакао је да се у Србији никад више путева није градило, као и да је ове године наплаћено три милијарди динара више путарине него у 2019. години пре короне.

- Не вреде нам ауто-путеви ништа уколико нема деце и људи који ће се возити. Вучић и Брнабић су за то да додатно стимулишемо и подржимо пронаталитетну политику, и не мислим да је нереално - рекао је Мали.

- У септембру ћемо изаћи са пакетом, који није везан само за прву бебу, већ обухвата смањење одређених административних препрека,  као и отварање могућности за вештачку оплодњу што већем броју жена, планира се повећање одређених накнада. Имамо конкретне мере у плану да подржимо политику која се односи на већи број деце, али важна је и стабилна економија. Када као родитељ имате сигурност, односно стабилан посао, када видите да се граде ауто-путеви, школе, вртићи, здравствени центри, то вам даје сигурност да донесете одлуку о потомству - навео је он.


О иницијативи Опен Балкан
Коментаришући договор и иницијативу Опен Балкан Мали је истакао да што је веће и отвореније тржиште, наша домаћа економија има веће користи, а корист ће имати и друге државе.

- Проток роба услуга и радне снаге, подстиче раст и развој у региону - оценио је Мали.

Навео је да је Србија прошле године била доминатна са 2,9 милијарди страних директних инвестиција, а да је у првих пет месеци ове године у оквиру ЦЕФТА споразума остварила 954 милиона евра суфицита.

На питање да ли очекује реакцију ЕУ и Брисела на Опен Балкан Мали је одговорио да регион чека Брисел већ деценијама.

- У овом тренутку водимо рачуна о нашим интересима, и интересима Северне Македоније и Албаније - рекао је Мали и додао да ће убрзани проток у региону повећати атрактивност за стране инвестиције.

 

О Геоксу

- Итсина јесте да је Борис Тадић довео Геокс, истина јесте да смо ми ти који смо у потпуности исплатили све договорене субвенције. Очигледно да имате посао са, не могу да кажем преварантима, али немачким компанијама се то не би десило. Учинићемо све да највећем броју радника нађемо нови посао, да пронађемо једног или два послодавца који ће их запослити. Стотине фабрика су отворене у нашој земљи, 2012. године 25,9 одсто је била стопа нетапослености, данас је 9 одто. Оно што је важно јесте да имамо проблем, идентификовали смо га, сада ћемо покушати да га решимо - каже министар Мали, коментаришући вест да фабрика Геокс напушта земљу, након истека субвенција.
Навео је да политику субвенција страним инвеститорима имају и Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска. Додао је да стране директне инвестиције јесу основ и покретач развоја, уз јавне инвестиције.

- То је најодрживији начин развоја једне економије. Далеко смо изнад свих земаља у региону кад је то у питању - закључио је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)