ПРОТЕСТ ЗБОГ ПРОСТОРНОГ ПЛАНА: Заседање одборника локалног парламента у Лозници јуче изазвало велику буру

В. М. - Б. Ца.

30. 07. 2021. у 08:40

ИСПРЕД градске скупштине у Лозници, пред почетак заседања локалног парламента, окупили су се јуче незадовољни грађани који се противе да компанија "Рио Тинто" изгради рудник и експлоатише руду јадарита у том крају.

ПРОТЕСТ ЗБОГ ПРОСТОРНОГ ПЛАНА: Заседање одборника локалног парламента у Лозници јуче изазвало велику буру

Фото В. Митрић

Страхујући да ће одборници усвојити регулациони план који садржи у себи и будући рудник, организовали су протест испред овог здања.

Незадовољни житељи овог краја и еколошки активисти кажу да је лознички парламент изгласао просторни план Лознице, којим се први пут формално уводи рудник литијума у један званични документ. Како кажу, уписивањем пројекта "Јадар" у просторни план, "отворена врата" екплоатацији јадарита у селима Горњег Јадра, одакле су увелико исељавају мештани који су продали куће и имања компанији "Рио Тинто".

Међу онима који су јуче протестовали било је и чланова удружења грађана, али и политичара, а тражили су од одборника Скупштине града да не гласају за регулациони план којим ће у план града бити уписана фирма која намерава да изгради рудник јадарита. То је, како кажу, почетак свих каснијих дозвола на основу којих ће тражити грађевинску дозволу за сва постројења.

Одборницима су и претходних дана пред најављену седницу од удружења грађана за Јадар и Рађевину, стизала писана упозорења, али непотписана, да то не чине, напомињући да је просторни план противуставан и врло штетан з животну средину.

"Рио Тинто" је, на конференцији пре два дана наговестио да су спремили 2,4 милијарде америчких долара улагања за пројекат "Јадарит" у лозничком крају. Велики број житеља овог краја не жели ни да чује за тај пројекат, сматрајући да ће тиме бити "нанете несагледиве штете за сва времена, Јадру и Рађевини". Дуж друма према Ваљеву, одавно су поставили билборде са тим порукама.

ЗЕЛЕНОВИЋ ОТЕРАН

ПРОТЕСТУ се јуче придружила и грађанска платформа "Акција" испред које је Небојша Зеленовић, бивши градоначелник Шапца. Како су многи медији јуче пренели, учесници протеста су тражили од Зеленовића да оде. Уз повике како је опљачкао Шабац, захтевали су да полиција и организатори протеста против "Рио Тинта" удаље Зеленовића што се на крају и десило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)