САЛА ЗА СВАДБУ ЧЕКА СЕ ГОДИНУ! Забрана окупљања натерала младенце да се венчавају и радним данима, јер је немогуће брзо добити термин

Ангелина ВАЛЕНТИРОВИЋ

29. 07. 2021. у 12:00

ОД дана када је Кризни штаб дао "зелено светло" за већа колективна окупљања, младенци, који су ову одлуку чекали више од годину дана, појурили су да резервишу салу, матичара и цркву.

САЛА ЗА СВАДБУ ЧЕКА СЕ ГОДИНУ! Забрана окупљања натерала младенце да се венчавају  и радним данима, јер је немогуће брзо добити термин

Приватна архива

Ако сте имали на уму да на луди камен станете у викенд термину до краја године, а још увек нисте резервисали простор за прославу, то је готово немогућа мисија, јер је већина угоститељских објеката и сала резервисана, не само до краја ове, него и до средине наредне године!

- Јул и август годинама су били резервисани за годишње одморе, међутим, то више није случај, тако да су нам поред уобичајено попуњених термина у септембру, октобру и новембру, попуњени и летњи месеци - кажу из једног угоститељског објекта у Београду.

Некада су свадбе радним данима биле резервисне за глумце, музичаре, фотографе, односно оне који раде викендом, али то више није случај. У страху од новог таласа пандемије вируса корона, парови се све чешће одлучују и за овакав корак.

- За ову годину немамо слободних викенд термина у које убрајамо петак, суботу и недељу, док су понедељак и четвртак попуњени са 50 одсто наших капацитета - кажу из једног београдског ресторана са великом салом и додају да младенци, уколико имају избора, радије бирају петак него недељу за дан весеља, али и открива који дан није атрактиван. - Из неког разлога парови избегавају среду, тако да уколико се одлучите да свадбу направите у овој години, среда може да вам буде решење, јер нам је она углавном слободна, али ни то није сигурно, јер нам телефон непрекидно звони и ти дани ће, очекујемо, веома брзо да се попуне.

Угоститељи додају и да венчања на чекању више нема, ко први закаже термин - његов је.

- Не могу да кажем да је као пре, људи су доста опрезнији, једноставно се плаше пооштравања мера, самим тим на прославама је мање званица. Ми радимо на отвореном, па смо резервисани до краја сезоне, односно септембра - кажу у другом локалу и наглашавају да сватови поштују епидемиолошке мере. - Највећа разлика у односу на период пре короне је то што сада приликом честитања гости не љубе младенце.

Када је реч о ценама, оне су остале исте као и претходних година, али се најављује да ће од наредне године оне бити више.

- То није из разлога, како многи мисле, да бисмо надокнадили протеклу годину када смо пословали са минусом, него једноставно цене свих елемената потребних за организацију свечаних догађаја су се измениле, ми морамо то да пратимо - кажу из једног ресторана.

Иако је закуп ресторана најкрупнија ставка на свадбеној листи, не смемо заборавити ни фотографе, музичаре, торту и све оне "ситнице" које су ту да учине тај дан незаборавним.

Избор свадбеног фотографа одавно није једноставан, поготово од експанзије друштвених мрежа. Стога не чуди што су и они, као и сале, пребукирани. Како нам је један фотограф рекао, од маја је кренуо хаос. - Имамо чеп. Сви се напрасно жене, има много преклапања, за исти дан добијамо по неколико понуда, па пошто нисмо у могућности да све прихатимо, препоручујемо једни друге. Што се цена тиче, оне су благо пале или су остале исте, горе нису отишле, јер сви се трудимо да бар колико-толико надокнадимо прошлу годину.

Други саговорник каже да је приметно да се људи плаше новог затварања, те да има доста посла: - Недавно сам имао случај да су се младенци венчали из четвртог пута. Цене услуга су остале исте, а ми смо углавном попуњени и радним данима.

Музика је још једна од већих и значајнијих ставки када је у питању организација свадбе. На њу младенци не жале новац, јер је то сигурно најбитнија ставка за добар провод.

Архива

- Више од годину нисмо наступали, фалила нам је публика, некако имам осећај да смо сад одморнији и још енергичнији и ми, а и гости, фалило је људима весеља, жељни су лепих ствари, прослава - кажу из једног бенда који први слободан викенд термин има тек 29. јануара 2022. године.

Када је реч о тортама, треба водити рачуна да су свадбене торте постале "уметничка дела", али и да су у току и друге прославе као што су рођендани и крштења, те да је потребно благовремено решити ову ставку, барем неколко месеци унапред. Цене свадбених торти су порасле, а зависе не само од тежине него и од декорације, стога треба имати на уму да није иста цена за, примера ради, класичну цветну декорацију или неки посебно осмишљен ручни рад.

Све у свему, иако су цене појединих ставки које су незаобилазне за готово свако венчање порасле, старо правило остаје - плаћање након церемоније.

МАТИЧАР И БУРМЕ

ТРЕБА имати на уму да су ово цене неких елемената, те да младенци морају да плате и сам чин венчања 320 динара ако се венчају у Општини, а уколико матичар излази на терен, односно локацију по жељи - 13.306 динара, бурме које се крећу од 200 евра, декорацију сале која углавном није урачуната у цену простора, бидермајер, као и остале пропратне елементе.

ВЕНЧАНИЦЕ ОД 250 ЕВРА ПА НАВИШЕ

ПАНДЕМИЈА вируса корона је, можда и највише, погодила салоне венчаница, који су од марта прошле године били хендикепирани.

- Цене изнајмљивања венчаница нису се промениле у односу на период пре короне, тако да се крећу од 250 евра па навише у зависности од модела и колекције - рекли су из једног салона и апеловали на будуће младе: - Никада није превише рано да резервишете своју хаљину из снова, боље да дођете и годину дана пре и понесете венчаницу која вам се допада, него да будете приморани да носите оно што је остало слободно за тај датум.

31.000 €

ОНИ који планирају велику свадбу са нпр. 300 гостију, морају да спреме минимално 8.250 евра, уколико не узму најјефтинију варијанту него средњу 18.875 евра, а они који спремају гала прославу 31.000 евра!

1.275 €

УКОЛИКО се младенци одлуче да направе само ручак за најближе (нпр. 25 људи) и за најефтинију варијанту, то ће их коштати око 1.275 евра, међутим уколико се определе за средњу ценовну варијанту, изаћи ће их више него дупло - преко 2.800 евра, док они са дубљим џепом који одаберу највише цене, за ручак ће да издвоје и до 4.437 евра! Треба имати на уму да младенци који организују само ручак за најближе углавном не ангажују музичке бендове, што у значајној мери релаксира буџет.

12.937 €

ЗА свадбу са 150 људи, узимајући у обзир најниже цене основних елемената свадбе, младенци ће да плате 5.100 евра, уколику се определе за средње цене то ће их стајати 12.937 евра, док за највише морају да издвоје чак 17.875 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)