СВАКОГ ДАНА 20 ДОЈАВА: Грађани асистирају порезницима преко мобилне апликације, за пола године 3.625 пријава

С. Б.

29. 07. 2021. у 09:34

ПОРЕЗНИЦИ последњих година не презају да у помоћ позову и грађане. Од средине 2015. године сви који верују да су сведоци пореских прекршаја, то могу да пријаве писањем "Пореском аларму". Од марта ове године "аларм" је још ефикаснији. У функцији је мобилна апликација истог имена. Има довољно и савесних грађана, али и привредника који им дају повода да алармирају порезнике - у просеку 20 сваког дана.

СВАКОГ ДАНА 20 ДОЈАВА: Грађани асистирају порезницима преко мобилне апликације, за пола године 3.625 пријава

Архива

За првих шест месеци ове године, Пореска управа примила је 3.625 пријава грађана које указују на уочене пореске неправилности. Најажурнији су Београђани, од који је потекла скоро половина дојава.

- Највећи део примљених пријава односи се на угоститеље, трговинску делатност, продају преко интернета - одговарају у Пореској управи. - Најчешће се пријављује неиздавање фискалних рачуна, а у мањем обиму нерегулисан радно-правни статус запослених, односно рад на црно. Од поменутог броја пријава, 1.599 се односи на град Београд.

Мобилна апликација подразумева могућност да корисник пријави неправилности у пословању одређеног привредног субјекта на брз и ефикасан начин. Довољан му је паметни телефон са андроид и ајфон оперативним системом. Пореске неправилности могу се, као и до сада, пријављивати и путем интернет адресе истог назива "Порески аларм", али и позивањем Контакт-центра Пореске управе или у писаној форми.

- Пријављујући уочене неправилности, грађани испуњавају своју грађанску дужност и доприносе смањењу пореских неправилности, као и повећању степена добровољног поштовања прописа - уверени су порезници. - Само заједничким напорима ка поштовању прописа можемо обезбедити конкурентно пословање и ефикасну борбу против сиве економије. Пореска управа Републике Србије свим пријавама приступа на одговоран начин, проверавајући све чињенице које могу бити од велике помоћи у сузбијању сиве економије.

ОДМАХ ВИДЉИВО

ОДМАХ након подношења пријаве путем мобилне апликације, пријава је видљива у систему Пореске управе - објашњавају порезници. - Укрсте се подаци са другим подацима из база којима располаже Пореска управа и одређује степен ризика пријављеног привредног субјекта. Високоризични привредни субјекти су предмет контроле пореских инспектора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)