МИНИСТАР МАЛИ: Данас новац аутопревозницима - Следи низ исплата све до децембра

Novosti online

28. 07. 2021. у 09:57

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је да ће данас бити исплаћена четврта рата секторске помоћи за аутопревознике, за шта је држава определила око 433 милионa динара.

МИНИСТАР МАЛИ: Данас новац аутопревозницима - Следи низ исплата све до децембра

Фото: Танјуг/Д.К.

Синиша Мали је рекао да ће новац добити 633 привредних субјеката, која имају 6.139 лиценцираних, регистрованих аутобуса, и који су испунили услове за добијање ове врсте подршке државе.

- Настављамо са успешним спровођењем трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије у циљу ублажавања последица пандемије корона вируса. Данас ће бити уплаћена четврта рата помоћи за аутопревознике који добијају 600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци - навео је министар финансија.

Према његовим речима, аутопревозници иза себе имају заиста тешку годину за пословање и подршка државе им је неопходна како би пребродили тежак период, због чега и добијају континуирану помоћ у периоду од пола године.

- Аутопревозници ће добити новчану подршку од државе и у наредна два месеца, односно крајем августа и крајем септембра. Укупно је за меру подршке аутопревозницима ребалансом буџета опредељено 2,6 милијарди динара - рекао је министар Мали и додао да држава жели да помогне свима којима је помоћ потребна, па ће тако 16. августа по други пут, у оквиру трећег пакета, бити исплаћена пуна минимална зарада за угоститеље, туристичке агенције, лиценциране туристичке водиче и пратиоце, као и хотеле, одмаралишта и рент-а-кар агенције.

Такође, у петак, 6. августа је планирана исплата једнократне новчане подршке у висини од по 90.000 динара нето, за укупно 777 чланова разврстаних у осам удружења којима прошле године није исплаћена таква помоћ. Како је министар објаснио, та мера се односи на оне који имају статус лица која самостално обављају другу делатност у култури, а ту спадају самостални стручњаци у култури, самостални сарадници и самостални извођачи културних програма.

- У септембру ће бити исплаћена и помоћ у висини од по 50 евра за наше најстарије суграђане, док ће у новембру бити исплаћено 30 евра за пунолетне грађане Србије, који су и у мају добили по 30 евра. Затим ће у децембру сви пунолетни грађани добити додатних 20 евра, што је нова мера коју планирамо - рекао је министар.

Министар је додао да то значи да ће пензионери до краја године од државе добити укупно 100 евра, а остали пунолетни грађани по 50 евра.

Синиша Мали је истакао и да  су финансије Републике Србије стабилне, а економски показатељи веома добри.

Министар је навео да се очекује да раст БДП у другом кварталу буде између 12 и 15 одсто, а да ће на крају године Србија поново имати један од најбољих резултата у Европи када је реч о стопи раста БДП-а.

- Просечна нето зарада у мају месецу је износила 65.025 динара и номинално је већа за 10,4 одсто, а реално за 6,6 одсто у односу на исти месец претходне године. То је веома значајна вест јер раст зарада утиче и на повећање пензија које нас очекује у наредном период - рекао је министар Мали.

Све наведене мере помоћи су део трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије, који је вредан око две милијарде евра, што је 4,5% БДП. Током прошле године су спроведена два пакета подршке вредна око шест милијарди евра. У збиру, сва три пакета подршке привреди и грађанима Србије вредна су око осам милијарди евра, што је према прелиминарним проценама око 17,4% БДП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)