МАЛИ ОДГОВОРИО ШОШКИЋУ: Појединци виде само оно што они желе и чују оно што се њима допада

Новости онлине

27. 07. 2021. у 20:20

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали данас је реаговао на најновије критике бившег гувернера Народне банке Србије (НБС) и професора Економског факултета Дејана Шошкића и констатовао да се поново ставља у службу оних који константним лажима покушавају да се убаце у фотељу, како би наставили да краду.

МАЛИ ОДГОВОРИО ШОШКИЋУ: Појединци виде само оно што они желе и чују оно што се њима допада

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Јадранка Илић

Он је констатовао да Шошкић малициозно покушава да унизи резултате које Србија постиже, те да реалне податке замењује онима који би били мили и њему и његовом налагодавцу, по чијим се медијима шепури, говорећи неистине. 

- Јавни дуг Србије, без обзира на никада већу кризу коју је изазвала пандемија вируса корона, стабилан је и тренутно износи 56,2 одсто БДП-а. Дакле, јавни дуг је испод нивоа од 60 одсто, колико је предвиђено Мастришким споразумом. Господина Шошкића ћу подсетити и да је наша земља прошлу годину успела да заврши са одличним резултатом, пошто је јавни дуг био 58,2 процента БДП-а. Србија је једна од ретких земаља у Европи која је успела да јавни дуг држи под контролом, и тако ће и остати, упркос мерама подршке и грађанима и привреди у износу од осам милијарди евра - нагласио је Мали и додао да из његових речи избија завист, јер је Србија успела да сачува економију, радна места, да сачува фабрике и подсетио да су Шошкић и његови пајтоси Србији оставили јавни дуг од преко 70 одсто и земљу пред банкротом. 

Објаснио је да стабилност јавног дуга гарантују високе стопе раста које се очекују ове године. 

- Реални раст који се очекује на крају 2021. године је шест одсто са даљим повећањем капиталне потрошње државе на 7,2 одсто БДП-а. Али, можемо очекивати и раст од 7 одсто БДП-а, који ће највероватније поново бити један од најбољих резултата у Европи - навео је Мали, подсећајући да је прошла година, када се догодила највећа криза икада завршена са падом БДП-а од свега 1 одсто. 

Мали је напоменуо и да је Србија у првој половини године привукла 1,72 милијарде евра директних страних инвестиција, што је 19 одсто више него прошле године. 

Истакао је да да светске финансијске институције препознају успех који је постигнут, пре свега вођењем одговорне, домаћинске економске политике, што у односу на време када су они владали није био случај.

- Грађани имају одлично памћење, те се сећају колико сте и Ви и Ваш налагодавац били одговорни, али пре свега према свом џепу, што се и види по тајним рачунима од Маурицијуса, преко Швајцарске до Хонгконга. Подсећања ради, удео капиталних расхода 2010. године износио је свега 3,2 одсто, док је тај проценат следеће, 2011. године био 3,1 одсто. - објаснио је Мали и додао да се данас за капитална улагања издваја чак 7,2 одсто БДП-а. 

Мали је навео да се грађани сећају да су после њих биле неопходне тешке мере фискалне консолидације. 

- Тако памтимо да је курс евра био 81 динар, а да се захваљујући бравури господина Шошкића маестрално попео на чак 113,13, колико је износио 2012. године. Можда је боље не присећати људе како им је на тај начин обезвређен реални доходак и тиме урушен квалитет живота. Када већ говоримо о урушавању животног стандарда, присетимо се и минуса у којем сте пливали, пошто када је реч о привредном расту, он је 2012. године износио -0,7 процената. Подсетићу и да тада није била криза, попут ове са којом се данас суочавамо - навео је Мали и додао да је апсолутни износ БДП-а у односу на Шошкићево време, данас готово дуплиран.

Мали је подсетио и на рекордну стопу незапослености, која је за време његовог мандата износила рекордних 23,9 одсто, док је прошле године, упркос изазовима, била 9 процената. 

Грађани се, каже Мали, сећају и екстремно високих стопа инфлације, по којима је још један у низу Ђиласових мајстора за пропаст остао запамћен. 

- Тако је инфлација у Шошкићево време, 2011. године, дошла до рекордних 11 одсто, чиме је додатно обезвређен реални доходак грађана. Али, они за то не хају, имајући у виду да им је примарни интерес новац, али у њиховом џепу - објаснио је Мали. 

Мали је истакао да као у "Ћелавој певачици" Ежена Јонескоа појединци виде само оно што они желе и чују оно што се њима допада. 

- Уколико би говорили истину, онда би пропагандна машинерија самозваног лидера опозиције Драгана Ђиласа била урушена као кула од карата. Без плана, без идеје, али уз регрутовање оних за које сматра да могу да оперу брлог изговореног, уз најниже људске нагоне, вероватно мисли да му је отворен пут ка власти. Како и они сами понекад признају – милом или силом - рекао је Мали и подсетио да у пропагандне сврхе не презају да регрутују и злочинце, јер се не могу назвати чак ни криминалцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)