ДА ЛИ СУ КОД НАС СТИГЛЕ ОПАСНЕ КРАЊСКЕ КОБАСИЦЕ? Откривени неозначени алергени, није стигло званично обавештење

Б. Царановић

27. 07. 2021. у 21:17

ВЕСТ да се у Хрватској повлачи са тржишта крањска кобасица у ринфузи због неозначених алергена, глутена и млечног протеина у производу, забринула је многе потрошаче у Србији да се случајно ова прерађевина није нашла и на нашем тржишту.

ДА ЛИ СУ КОД НАС СТИГЛЕ ОПАСНЕ КРАЊСКЕ КОБАСИЦЕ? Откривени неозначени алергени, није стигло званично обавештење

Илустрација / Фото АП

Из нашег Министарства пољопривреде кажу да им није стигло званично обавештење о повлачењу кобасица, произвођачу и да зато сумњају да је има на нашим рафовима.

У информацији да хрватско Министарство пољопривреде због нерегуларности повлачи крањску кобасицу датума производње 2. јул 2021. са роком употребе до 2. августа 2021. године, не стоји и ко је произвођач, па наши надлежни не могу провере има ли је код нас. Тврде, међутим, да би у случају било ког проблема већ увелико добили званично саопштење од Европске комисије и хрватских надлежних институција да се роба мора повући и из наше продаје. Зато у нашем министарству верују да те робе код нас нема.

Како кажу, током лета је уобичајено повећана контрола хране у продаји. Нагласак је као и увек на месу, млеку и млечним и производима од јаја, који су најкварљивија роба на високим температурама. После контроле у првих пола године из продаје је избачено више од 25 тона покварене робе!

- Ветеринарска инспекција Србије је током првих шест месеци ове године, осим редовних контрола, обављала и ванредне, акцијске, контроле и контроле по налогу - кажу у Министарству пољопривреде. - Оваквих контрола укупно је од 1 јануара до 30. јуна било 3.281. При томе, наложене су 474 корективне мере, издато је 379 решењa и за утврђене неправилности поднетa 101 пријавa надлежним судовима.

Како наши саговорници кажу, у овом периоду је повучено из промета и упућено на нешкодљиво уклањање, као небезбедна храна животињског порекла - 4.319,66 килограма меса и производа од меса, 14.047,42 килограма млека и производа од млека, 484 килограма рибе и производа од рибе. Осим тога, са рафова је због неисправности уклоњено и 599,23 килограма меда и 4.574 комада јаја.

ОБАВЕЗНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА АЛЕРГИЈЕ

КРАЊСКА која је уклоњена из продаје могла би да буде опасна за потрошаче који су алергични на глутен и млечни протеин, док га особе које нису алергичне на наведене алергене могу и даље употребљавати без ограничења. Такав производ, међутим, није у складу с европским уредбама о утврђивању општих начела и услова закона о храни, утврђивању поступака у подручјима безбедности хране, те о пружању информација о храни потрошачима. Иста правила и уредбе важе и у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)