ВЕЋА РАЗМЕНА СА АЗЕРБЕЈЏАНОМ: Наша делегација на шестом заседању Међувладине комисије за економску сарадњу

Б. Ца.

27. 07. 2021. у 19:43

МЕЂУСОБНА трговина Србије и Азербејџана је на релативно ниском нивоу, али током последње три године расте трговина робом, то јест извоз у Азербејџан, поручио је у уторак у Бакуу шеф дипломатије Никола Селаковић.

ВЕЋА РАЗМЕНА СА АЗЕРБЕЈЏАНОМ: Наша делегација на шестом заседању Међувладине комисије за економску сарадњу

Делегације Београда и Бакуа

Он је на шестом заседању Међувладине комисије за економску сарадњу Србије и Азербејџана поручио да је у прошлој години настављен позитиван тренд раста, упркос пандемији, а да је трговина утростручена у поређењу са 2019. и достиже 23,4 милиона долара.

Селаковић је истакао да влада интензивно ради на стварању подстицајног инвестиционог и пословног амбијента и усвајању закона како би убрзала привлачење још више страних инвестиција:

Србија сваке године привлачи све више страних директних инвестиција (СДИ). Током прошле године, СДИ су остале снажне упркос пандемији, са приливом од три милијарде евра, а током првих шест месеци ове године, прилив страних директних инвестиција достигао је 1,72 милијарде евра, што је повећање од 19 одсто .

Благи пад извоза лане од 2,7 одсто био је подстакнут смањењем извоза прерађивачке индустрије због погоршања спољне тражње, каже Селаковић и додаје да ове године очекује потпуни опоравак извоза роба и услуга са номиналним растом од преко 20 одсто. Шеф српске дипломатије рекао је и да је најинтензивнија сарадња између Србије и Азербејџана у претходном периоду била у области путне инфраструктуре, са завршетком изградње деонице Љиг - Прељина.

Изразио је задовољство што је азербејџанска компанија "Азвирт" допринела завршетку тог пројекта, наглашавајући да су у припреми нови заједнички пројекти.

НАЈБОЉИ ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ

ОЧЕКИВАЊА су да ће се билатерална сарадња Србије и Азербејџана интензивирати посебно у области економије. Ово је рекао државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић. Тамо је представио могућности за улагање у Србију, кроз директне инвестиције, као и кроз предузећа која су у процесу приватизације. Стевановић је истакао да је Влада створила привлачан привредни амбијент, што је нашу земљу позиционирало као једну од најзначајнијих инвестиционих дестинација Централне и Источне Европе и скренуо пажњу на 15 слободних зона у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)