ДРЖАВА НЕ ОДРЕЂУЈЕ ЦЕНУ: Недимовић о уљу, парадајзу и кромпиру

Novosti online

27. 07. 2021. у 17:05

ДРЖАВА не може да одређује цену, "не само парадајза, него ничега", изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, говорећи о проблемима произвођача парадајза на југу Србије.

ДРЖАВА НЕ ОДРЕЂУЈЕ ЦЕНУ: Недимовић о уљу, парадајзу и кромпиру

Фото Танјуг

- Ми можемо да унапредимо пољопривредну производњу, помогнемо у неким уским грлима која постоје. На простору Јабланичког округа проблеми су путна инфраструктура, да не би од тренутка брања до испоруке роба од прве класе постала друга, и са друге стране озбиљни проблеми су у паковању робе, у чему нас је окружење престигло. Нико више неће робу из дрвених гајбица. И морамо да радимо више на тржишту - рекао је он.

Држава је нашла начин да помогне у пласману кромпира домаћих произвођача својевремено, а Недимовић каже да сада нико не зове за кромпир јер има добру цену.

- Овде се уврежило мишљење да, када остварујемо профит, онда је то профит пољопривредника, а када је минус то је трошак државе. Мислим да је 1984. прошла давно - поручио је он.

Упитан о до недавно галопирајућој цени јестивог уља, Недимовић је истакао да је све око јестивог уља у међувремену пало 13 посто.

- Погледајте на светском тржишту цене сунцокретовог уља су у паду, самим тим је сировина јефтинија, и оно што је тада било предвиђано када се тона сунцокретовог уља не зелено куповала за 440-450 евра за тону. Данас су те цене пале. То вам је тржиште. Некад је овако, некад је онако - рекао је он.

Недимовић се запитао и сам дао одговор да домаћинство просечно месечно потроши 2-3 литра уља.

- Ако скочи цена за 10 динара, то је 20 динара, 30, 50 динара... Толико се прави циркус око тога, а при томе пролазе тенковске дивизије... Не посматрају се стварни проблеми који егзистирају, ево око месних прерађевина. Нико не обраћа пажњу што су нам из увоза скоро све месне прерађевине - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)