ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ДИЖЕ БДП ЗА СЕДАМ ОДСТО! Ново озакоњење нелегалних квадрата требало би максимално да поједностави процедуру за чисте папире

Е. Р.

27. 07. 2021. у 10:00

НОВИ закон о легализацији, који је у припреми, требало би да коначно реши проблем чак "два милиона" бесправних објеката.

ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ДИЖЕ БДП ЗА СЕДАМ ОДСТО! Ново озакоњење нелегалних квадрата требало би максимално да поједностави процедуру за чисте папире

Фото Н. Скендерија

Најважнији је да ће из процеса озакоњења бити избачени услови који су досад највише компликовали процедуру. То су, како "Новости" незванично сазнају, прескупи пројекти изведеног стања и дефинисање минимума решених имовинских права. Уколико овај покушај успе, сви ће бити на добитку. Грађани ће добити већу вредност квадрата, моћи ће њима да тргују, а бруто друштвени производ ће порасти за седам одсто.

Најважнија ставка је да се новим законом сви објекти изграђени до 2015. године аутоматски упишу у катастар, али још није прецизирано колике ће бити таксе за власнике некретнина и хоће ли сви добити потпуно чисте папире. Ипак, тражи се модел у којем ће бити испуњен минимум урбанистичких услова неопходних да се избегне урбанистички хаос.

Писци нових прописа, према нашим сазнањима, посебно ће водити рачуна да институције које су кочиле претходне законе буду, ако је могуће, потпуно избачене из одлучивања. То се односи и на могућност да поједини чиновници захтевају услуге или траже мито од подносилаца захтева.

Када је правни основ у питању, најлакше ће до уписа у катастар ући људи који су градили на земљи која је уписана на њихова имена. Како "Новости" сазнају, биће разрађени модели како ће права остваривати они који су градили на државном или на земљишту које је у власништву неког другог лица. У суштини, за легализацију ће бити потребан оверен уговор о власништву над земљиштем.

Фото П. Милошевић

Крајњи циљ нових законских решења је и да се након овог процеса потпуно искорени бесправна градња. Ништа мање није важна намера да сви који су се дрзнули да зидају након крајњег рока из претходног круга озакоњења неће моћи да добију чисте папире и сви ће бити кривично гоњени. А поготово ће се оштро поступати према неодговорним појединцима, који сад крећу у "дивљи" градитељски подухват. Неће се излазити у сусрет ни онима који су зидали да би се богатили.

Ипак, пре свега треба сачекати да нови закон буде написан и изгласан у Скупштини Србије.

Лакше

ЈЕДАН од најважнијих циљева новог закона о озакоњењу нелегалне градње је да се до максимума поједноставе процедуре, а према незваничним најавала осим ових олакшица и таксе би могле да буду ниже.

У ЕВРОПИ 50 МИЛИОНА У "ДИВЉЕМ"

НЕЛЕГАЛНА градња није само српски специјалитет. И у многим развијенијим земљама постоји овај проблем. Према последњим статистикама, у Европи тренутно 50 милиона људи живи у објектима који су изграђени без папира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)