ПО КРАСТАВАЦ У НИШ, У ВРАЊЕ ПО ШНИЦЛЕ: Распон цена прехрамбених производа драстично се разликује у 17 градова

Б. Царановић

27. 07. 2021. у 11:00

КАДА би се у један цегер сакупиле намирнице са пијаца и продавница широм Србије, тако да се из сваког места бира она роба која је тамо најповољнија, фрижидер би могао да се напуни са драстично мањим буџетом.

ПО КРАСТАВАЦ У НИШ, У ВРАЊЕ ПО ШНИЦЛЕ: Распон цена прехрамбених производа драстично се разликује у 17 градова

Фото Танјуг

Наиме, према последњем Извештају Републичког завода за статистику у првој недељи јула, цене поврћа, воћа, меса, млека и јаја вртоглаво су се разликовале од града до града, а за кућни буџет је често важна ставка да ли се купује на пијаци или у продавници.

Ручак би био најјефтинији ако би се шопска салата спремала од намирница са нишких и лесковачких пијаца, свињске шницле из касапница у Врању, а помфрит од кромпира из Панчева.

Београд је, вероватно очекивано, на врху по ценама доброг дела хране, у односу на још 16 места која се статистички обрађују. Тако парадајз, краставац и паприка на југу Србије коштају око 40 и 80 и 100 динара, а у Београду два пута више. Кромпир је најјефтинији у Сремској Митровици и Панчеву, у чијим је радњама килограм могао да се купи за 19,99 и 24,99 динара.

Црни лук најјефтинији је у Зајечару, било га је и за мање од 40 динара, а сладак купус у Лесковцу - по 50 динара.

На цене прехрамбене робе коју РЗС обрађује утиче не само у ком се граду купује, већ и да ли се купује на пијаци или у продавници. Док су у Београду цене готово свих производа на пијацама више него у продавницама, у већини мањих градова широм Србије обрнута је пракса. У престоници су, чини се, отворене тржнице постале престижна места за куповину, па су намирнице на њима често и двоструко скупље него у београдским трговинама.

Пасуљ у Лесковцу и на пијацама и продавницама кошта око 250 динара, док је исто поврће у Београду најчешће од 300 до 400 динара. И очишћени ораси у престоници коштају од 800 до 1.500 динара, најчешће око 1.000 динара. Торта би била најјефтинија од зајечарских ораха, где је цена за килограм око 600 динара.

У Зрењанину килограм јунетине кошта 499 динара, у Суботици 724 динара, а Новом Пазару чак 800. У Сремској Митровици продаје се најскупља телетина - готово 1.250 динара, а Панчевци једу најјефтинију - за 716 динара. Свињско месо је најповољније у Врању и кошта 345 динара, као и цело пиле - непуних 200 динара по килограму. Најскупља пилетина продаје се на пијаци у Ужицу, где кошта чак 400 динара. Најјефтинији шаран може се пазарити у Нишу за 299 динара, а најскупљи у Новом Пазару где је 470 динара. У Новом Пазару је и сир најкупљи - 590 динара за килограм, док је у Врању најповољнији - 270 динара. Кајмак у Зрењанину кошта око 1.343 динара, а по 600 динара у Крагујевцу и Краљеву. Цене кокошијих јаја су од 10 до 18,99 динара.

Килограм лубенице се продаје од 40 у Лесковцу до 80 динара у Сремској Митровици и Београду. Брескве и кајсије су најповољније у Смедереву 80 и 150 динара, док су у најскупље у Сремској Митровици и Ваљеву - 180 и 250 динара.

У ВАЉЕВУ НАЈСКУПЉИ ЛИМУН

За килограм лимуна у Ваљеву треба издвојити 230 динара, а исто воће у Новом Саду кошта 130 динара. Са друге стране, банане су најскупље у Крагујевцу, где се на већини продајних места тргују за око 140 динара. Осим у Београду, најскупље јабуке продају се у продавницма у Смедереву, по цени од 130 до 140 динара за килограм. Интересантно је, да у Смедереву такође могу да се пазаре и најјефтиније јабуке, али на пијаци и по цени од само 50 динара.

СКЕНИРА СЕ 17 ГРАДОВА

КАКО у РЗС кажу, цене на мало пољопривредних производа сакупљају се два пута месечно, на пијачни дан који пада у периоду од 1. до 7. и од 15. до 21. у месецу. Попис најважнијих, одабраних пољопривредно-прехрамбених производа ради се у продавницама и на пијацама са највећим прометом, а у 17 градова - Београду, Ваљеву, Врању, Зајечару, Крагујевцу, Краљеву, Лесковцу, Нишу, Новом Пазару, Смедереву, Ужицу, Шабцу, Новом Саду, Зрењанину, Панчеву, Сремској Митровици и Суботици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)