СРБИЈА РЕГИОНАЛНИ ЛИДЕР: Извештај Европске комисије потврдио - наша земља значајно напредовала у области иновација

Новости онлине

26. 07. 2021. у 15:10

СРБИЈА је остварила значајан раст од скоро 30% у последње три године у области иновација, објављено је у последњем извештају Европске комисије о оцени иновација (Еуропеан Инноватион Сцоребоард), саопштила је Влада Србије.

СРБИЈА РЕГИОНАЛНИ ЛИДЕР: Извештај Европске комисије потврдио - наша земља значајно напредовала у области иновација

Зграда Владе Србије

Према овом извештају, у којем се оцењују различите компоненте иновација на основу званичних података, као што су области људског капитала, дигитализација, иновативне привреде и други, раст Србије је дупло бржи од раста држава чланица ЕУ. 

Оцена извештаја Европске комисије јесте да је Србија у свим областима забележила запажен раст, поготово у претходне три године. Србија је сада на нивоу 66,2% просека ЕУ (2018. године била је на 58%), док је у одређеним областима далеко испред просека ЕУ. У области креирања иновација у малим и средњим предузећима Србија је 65,8% изнад просека ЕУ, а у области запошљавања у иновативним компанијама 46% изнад просека ЕУ у области. 

Према извештају Европске комисије Србија је регионални лидер на овој листи, и убедљиво је испред и појединих држава чланица ЕУ (испред Румуније, Бугарске, Летоније, као и Пољске и Словачке). 

Овај успех резултат је повећаних улагања државе у иновације, науку и образовање, као и приватног сектора који је препознао будућност привреде у области иновација. Број запослених у ИТ индустрији је дуплиран за мање од четири године на више од 40 хиљада у 2021. години. У Србији све већи број компанија развија своје иновативне производе, што и доказују продаје домаћих ИТ компанија за износе од више стотина милиона евра.

Препорука извештаја је да ће додатна улагања, поготово кроз финансијску подршку развоја стартапова, улагања у фондове ризичког капитала, и развоја образовања које ће омогућити већи број талентованих кадрова, омогућити даљи раст Србије на овој листи. 

Извештај Европске комисије о оцени иновација, даје компаративну анализу у области иновација за земље чланице ЕУ и друге европске земље. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)