ЗАХВАЛНОСТ НА ОДЛИЧНОЈ САРАДЊИ: Синиша Мали примио Себастијана Сосу у опроштајну посету

Novosti online

26. 07. 2021. у 12:44

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали примио је данас у опроштајну посету сталног представника Међународног монетарног фонда (ММФ) у Србији Себастијана Сосу.

ЗАХВАЛНОСТ НА ОДЛИЧНОЈ САРАДЊИ: Синиша Мали примио Себастијана Сосу у опроштајну посету

Фото: Министарство

Синиша Мали се захвалио Соси на одличној сарадњи, и додао да су у претходном периоду Република Србија и ММФ имали заиста добар и конструктиван однос, те да је у јуну потврђен и нови саветодавни аранжман наше земље и те међународне финансијске институције.

Министар Мали је подсетио да је Одбор директора ММФ-а, 18. јуна потврдио нови саветодавни аранжман са Србијом, који ће трајати 30 месеци, и који представља још једну успешну потврду економске политике Републике Србије.

- Оно што је за нас посебно важно и што увек желим да нагласим то је да је тај аранжман искључиво саветодавног карактера што значи да нам није потребан новац од ММФ-а, чак ни у временима светске економске кризе изазване пандемијом вируса корона - рекао је министар финансија.

Према речима Синише Малог, нови аранжман са ММФ-ом је подршка наставку реформских процеса у Србији и првенствено је усмерен на одржавање макроекономске и финансијске стабилности.

- Акценат ће бити на даљим структурним и институционалним реформама, међу којима су даља реформа јавних предузећа и наставак модернизације Пореске управе. Посебан фокус је на такозваној зеленој агенди и у плану је израда свеобухватног плана за зелени раст - рекао је Синиша Мали и истакао значај унапређења пословног окружења, као и спровођење одлучних мера за сузбијање сиве економије.

Сарадња са ММФ-ом нам, додао је, даје додатни кредибилитет у међународној финансијској јавности и њихова помоћ и савети су за нас значајни, посебно у овим, за цео свет, тешким временима, јер желимо да одржимо и унапредимо ниво привредне активности, а што даље води ка побољшању животног стандарда грађана Србије.

Министар Мали је истакао и добре економске резултате Републике Србије у претходном периоду, упркос пандемији корона вируса. Он је навео да је Србија у првом кварталу остварила раст БДП од 1,7 одсто, а да у другом кварталу очекујемо раст између 12 и 15 одсто.

- Имајући у виду текућа кретања, за ову годину можемо очекивати раст и од чак 7% и поново један од најбољих резултата у Европи. Податак који посебно охрабрује јесте да смо у првих шест месеци ове године имали 1,72 милијарде евра страних директних инвестиција, што је 19 одсто више него прошле године - навео је министар Мали.

Нови програм сарадње Инструмент за координацију политика (Policy Coordination Instrument - PCI) трајаће од јуна 2021. до краја 2023. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)