У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА КИРИЈА И 1.000 ЕВРА: Расте потражња за изнајмљивањем станова, а у овом граду су цене поскупеле за 20 осто

Е. Б. ТАЛИЈАН

25. 07. 2021. у 09:00

ПОТРАЖЊА за изнајмљивањем станова полако расте, али су цене широм Србије углавном стабилне, сличне као и лањске, једино је у Смедереву кирија поскупела око 20 одсто.

У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА КИРИЈА И 1.000 ЕВРА: Расте потражња за изнајмљивањем станова, а у овом граду су цене поскупеле за 20 осто

Фото Ж. Кнежевић

Велики број радника је дошао да ради у "Железару" и масовно се тражи место за живот.

Власници некретнина би увек хтели више цене, па у очекивању да ће моћи да подигну станарине, уговоре не праве на рок дужи од шест месеци. Највише новца, око 2.000 евра месечно, треба издвојити за живот у луксузној некретнини од око 100 квадрата, у Београду на води и у стамбеном комплексу на Дорћолу, К-дистрикту. У престоници се кирија за гарсоњере у центру креће од од 250 до 350 евра, док је у већим местима у унутрашњости од 100 до 200 евра.

Каћа Лазаревић, власница једне београдске агенције за некретнине, каже да је потражњу за становима погурало слабљење вируса и попуштање епидемијских мера, као и велики број странаца који су дошли у наш главни град.

- Појавили су се и Индуси који изнајмљују станове и за посао и за живот, јер остају дуже - наводи Лазаревићева за "Новости".

- Цене закупа су релативно стабилне, нису порасле, није то баш тако као што се прича. Добро се издају станови у Београду на води, али то није цело тржиште.

Фото Архива

Она истиче да власници некретнина потписују такве уговоре да могу да подигну станарину уколико дође до поскупљења. Не желе да их закључују на период дужи од шест месеци и, како наводи, уносе члан са клизном ценом да би могли да је коригују.

За живот у гарсоњери у старом градском језгру месечно треба издвојити од 250 до 350 евра, а на периферији од 150 до 200. Лазаревићева истиче да тако мале квадратуре нема у понуди у Београду на води.

- То су све луксузни станови, изнад 100 квадрата, а цена закупа за њих је виша од 2.000 евра - наводи наша саговорница.

- Иста ситуација је и у стамбеном комплексу на Дорћолу, К-дистрикту.

На осталим, стандардним београдским локацијама, станарину за већу квадратуру не може да покрије просечна плата.

- Породични станови у центру се крећу од 600 до 700 евра, а негде иду и до 1.000, ако је луксузна зграда - наводи Лазаревићева. - На периферији су од 350 до 500 евра.

Фото Танјуг

Према њеним речима, потражња за становима у престоници није још увек толико велика, а за долазак студената је још рано.

- То ћемо да видимо тек у септембру, зашто би долазили сада, када је неизвесна ситуација са ширењем вируса и четвртим таласом - објашњава Лазаревићева.

- Неће људи да плаћају непотребно. Можда неће ни моћи наставу да прате на факултету, него ће морати онлајн.

Каћа Лазаревић, Фото Архива

Мирјана Башановић, из једне агенције у Смедереву, каже да је код њих огромна потражња и да је у последњих годину дана кирија скочила 20 одсто.

- Таква ситуација је вероватно због "Железаре" - објашњава Башановићева.

- Долази велики број радника да ради у фабрици, потребни су им смештај и храна. То је разлог што се отварају и ресторани за доставу оброка.

Она истиче да је сада кирија за гарсоњере од 120 до 130 евра, док су раније биле око 80.

Двособни станови су око 150, а за веће станарина иде и до 200 евра.

Фото Н. Скендерија

ЗА ГАРСОЊЕРУ 200 ЕВРА

У Новом Саду има тражње, а станарине се углавном нису мењале и њихова цена је добра - каже Бранко Ђинас из једне агенције у овом граду.

- Гарсоњере у центру су око 200 евра, а једноипособни су од 250 до 350 евра. На периферији су станарине јефтиније од 50 до 70 евра.

Данијел Ђорђевић из Ниша наводи да су цене кирије у Нишу стабилне, сличне прошлогодишњим.

- Има потражње, у ужем градском језгру гарсоњере су од 130 до 200 евра, а на периферији око 100 - каже Ђорђевић.

- Станарина за двособан у центру може да буде 200, а иде и до 400 евра, нема правила. На периферији су око 150 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)