МАЊЕ ИСТОРИЈЕ, ВИШЕ БИЗНИСА: Млади на Балкану желе више међурегионалних пословних односа

Tанјуг

24. 07. 2021. у 22:40

САДАШЊЕ политичке елите Србије, Албаније и Северне Македоније имају политичку вољу да решавају економске проблеме и зато позивам привреднике из региона да искористимо тај тренутак и да се ујединимо како би направили неопходан корак ка успешној интеграцији - каже председник Привредне коморе Северне Македоније Бранко Азески у сусрет економском форуму о регионалној сарадњи који ће се одржати следеће седмице у Скопљу.

МАЊЕ ИСТОРИЈЕ, ВИШЕ БИЗНИСА: Млади на Балкану желе више међурегионалних пословних односа

FOTO: Depositphotos

Он за Танјуг оцењује да на Балкану увек има превише историје, а премало заједничког бизниса док нове генерације траже да се то промени.

Говорећи о могућим темама предстојећег форума, он каже да су те теме на Балкану добро познате, али је проблем што је недостајала политичка воља за њихово решавање.

- Циљ свих иницијатива које се спомињу пред самит и иначе јесу четири слободе, а то су слободни проток робе, услуге, људи и капитала али је суштинско питање њихове имплементације. То је показао и последњи самит у Берлину, на коме није постигнута сагласност ни за једну одлуку око операционализације принципа ове четири слободе, јер је увек било неког надмудривања, блокада администрације, одлагања - објашњава Азески.

Као пример наводи да "Оне Стоп Шоп" на граничном прелазу Табановце - Прешево, који је успостављен августа 2019. године и данас, после две године, функционише на стари начин.

Азески наводи да му, као човеку са дугим бизнис искуством у региону, смета што бирократско окружење кочи привреду и даје примат форми, а не садржини.

- Нама су потребни конкретни потези који ће једноставно решити питање инфраструктуре између наших земаља, омогућити узајамно признавање сертификата и осталих докумената, заједнички наступ на трећим тржиштима, заједничке производе, елиминисање сиве економије и корупције, смањење трошкова држава и поправљање животног стандарда становништва - каже саговорник Танјуга.

Најављену иницијативу председника Србије Александра Вучића о формирању тзв. "брзих трака" за бржи пролаз људи из региона на граничним прелазима оцењује као добру.

Додаје, међутим, да приватни сектор, у време дигитализације и најсофистиранијих решења за праћење недозвољених криминалних активности, жели елиминисање граничних прелаза и дугих редова камиона који, како наводи, постоје само још код нас.

Одговарајући на питање шта Привредна комора Северна Македоније предлаже како би се олакшало привредницима каже да ова комора не само да има предлоге него и конкретне резултате на том плану.

- За 25 година постојања проблема са именом са Хеленском Републиком привреда је радила, Грчка је била наш други инвеститор и трећи трговински партнер и ми смо били тај мост који је одржавао односе без икаквих проблема четврт века. То је конкретан позитиван пример, који признају сви, а заснован је на чињеницама и бројкама - наводи Азески.

Додаје да привредници граде мостове између, како наводи, феудалних концепата исфрустрираних држава на Балкану и поручује да је њима доста затворености, корупције, сиве економије, јефтине радне снаге.

- Нећемо више понижавања да смо неспособни да се интегришемо у међународну заједницу и да увек неко са стране треба да решава наше проблеме - истиче Азевски.

Зато ће, наглашава председник Привредне коморе Северне Македоније, њихова порука са скупа бити јасна и тражити да се - отвори Балкан, затвори историја, уједини бизнис и донете одлуке примене без обзира на отпоре конзервативних снага.-

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)