ШОЛАК ПРЕЗАДУЖЕН, ВИШЕ НЕ МОЖЕ ДА ДОЂЕ ДО КРЕДИТА: Шта се крије иза агресивних напада медија "Јунајтед групе" на државу и "Телеком"

Е. Р.

24. 07. 2021. у 10:00

ТАЈНА жестоке кампање медија који раде под капом "Јунајтед групе", контроверзног бизнисмена Драгана Шолака, против "Телекома Србија", како "Новости" незванично сазнају, крије се у огромним економским проблемима у којој се ова компанија налази.

ШОЛАК ПРЕЗАДУЖЕН, ВИШЕ НЕ МОЖЕ ДА ДОЂЕ ДО КРЕДИТА: Шта се крије иза агресивних напада медија Јунајтед групе на државу и Телеком

Архива

На прагу су губитка кредитне способности, у проблему су са враћањем постојећих зајмова, а нова задужења кроз банковне зајмове само су мисаона именица, па је улазак у нове инвестиције немогућ!

Тренутни дугови Шолакове компаније су астрономски и износе чак 3,3 милијарде евра! Велика је вероватноћа да ће до краја године доћи до повећања на минимум четири милијарде! Драматична ситуација се очекује 2024. године, када на наплату пристиже прва емисија обвезница од 525 милиона евра. Уколико не буду имали тај огроман новац иду у стечај или ће фирма бити продата, и то за мизерне паре, јер више не могу да се задужују на тржишту капитала.

Чак и ако нађу те паре, већ 2025. следи дебакл са нових 550 милиона евра који доспевају на наплату, када се може очекивати тотална пропаст "Јунајтед групе". За две године морају да плате милијарду и педесет милиона евра!

Ово су показатељи на основу званичних финансијских извештаја, у које смо имали увид. И управо све ово је објашњење потпуно непримерене кампање Шолакових медија, новинара и "стручњака", против "Телекома Србија", која кулминира ових дана када је Спорт клуб изгубио права на емитовање енглеске Премијер лиге и то у корист "Телекомовог" канала Арена спорт!

Међутим, чак и ови катастрофални подаци о презадужености "Јунајтед групе" нису све! Напротив. На крају 2020. године ова медијска хоботница је на такозваном консолидованом нивоу бележила губитак од 73 милиона евра, а већ у првом кварталу ове године направила је минус од 10 милиона евра.

Да ће тешко до позајмица сведочи формула да нето банкарски дуг кроз ЕБИТДА "Јунајтед групе" званично на крају 2020. износи 6.9 - а све преко 5 се сматра катастрофалним стањем! На пример, "нето банкарски дуг кроз ЕБИТДА" код "Телекома", главног конкурента и главној мети Шолака, је 2.8.

УТРОСТРУЧИЛИ КОРИСНИКЕ

"ТЕЛЕКОМ Србија" је за последње три године чак троструко увећао број корисника мултимедије, а после куповине права на енглеску Премијер лигу, чиме ће на каналима Арена спорт бити обједињене најбоље фудбалске лиге, као и НБА, очекује се ново вишеструко повећање броја корисника на нивоу целе бивше Југославије.

- У свих шест земаља са простора екс-Ју неће постојати домаћинство које неће хтети да има Арену спорт, што директно као корисници "Телекома", што преко националних оператера, што преко наше апликације "Арена клауд" - казао је Владимир Лучић, генерални директор "Телекома" за Пинк и нагласио да ће ова компанија од спорта имати приход од 1,2 милијарде евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)